Панаира на Vira

март 25, 2008

Маргрет Николова или да се докоснеш до легенда

margret_nikolova_2008.gif      mamagreta.gif

Маргрет Николова – колко хора я помнят? Иска ми се да са много, но се опасявам, че не е така.

Когато един певец или актьор слезе от сцената, често пъти дирите му се изгубват и в следващите поколения има все по-малко хора, които са чували за него. Защото той отстъпва мястото си там на нови певци, на нови актьори, и се оттегля в своето усамотение, в живот без публика. Понякога иска да бъде така, понякога то става от само себе си.

За всички, които не знаят коя е Маргрет Николова – тя е певица – една от първите на българската естрада . Първоначално е учила в Музикалната академия специалност пиано, докато през 1946 година не се включва, като певица, в младежкия художествен колектив „Лиляна Димитрова“. Така кариерата ú взима обрат в друга посока и слава богу, защото иначе естрадната ни музика щеше да загуби един невероятен глас. 1948 г. след успешно издържан конкурс, тя вече е в ансамбъла на МВР, от където започва професионалната ú кариера. 1960 г. напуска ансамбъла и постъпва в смесения хор на Българското национално радио. 1961г. става солистка в ансабла на Народната Армия. 1963 г. е поканена да участва в Армейския естраден състав към Театъра на народната армия. Тук кариерата ú вече е ориентирана към естрадата и там работи до края на 1975 година. От тогава започва соловата ú кариера – участия в дуети и спектакли. Така до 2000 година, когато Маргрет Николова се оттегля от активна творческа дейност на 72 годишна възраст. Много хора я свързват предимно с БКП, един вид тя е комунистическа певица. Въпреки времето, в което е живяла и работила и политическите ú пристрастия, Маргрет Николова е „Пръв глас на Балканите“ и е оставила за поколенията незабравими песни като „Птици мои“, „Целуни ме“, „Любили сме, Любили“, „Малка къща сред полето“ (която между другото е и първата филмирана песен за БНТ).

Ето още информация за певицата: kliuki.net (Въпреки че мястото се казва „Клюки“, информацията е вярна.)

По една щастлива случайност обаче, Маргрет Николова е прабаба на моя племенник Виктор от страна на баща му.   Има и още нещо интересно и пророческо, което вероятно не е известно почти на никого. Искам да го спомена, понеже вярвам, че е щастлива поличба – племенникът ми Виктор се роди на същата дата, на която се е родила и загиналата дъщеря на Маргрет – 10 март. Беше тръгнал да излиза три дни преди това и как ли не му помагаха, но удържа и се роди в първите часове на 10ти.

Малцина знаят сигурно също колко много я обичаше нейният съпруг Петър Николов. Той издаде и книга за нея – книга, екземпляри от която имат само най-близките им хора. Ето така изглежда корицата ú:

mamagreta_knijkata.gif

Сега Маргрет Николова живее спокойно, има двама прекрасни внуци – вече големи хора, и един правнук – Виктор. На вид е скромна, деликатна, по нищо не личи, че е била звезда. Държи се с всички нас сърдечно и топло, радва ни се.

Щастлива съм, че точно на мен се падна честта да пиша за Маргрет. Когато държах правнучето ú на ръце, тя стоеше до мен. После изведнъж запя една нежна песничка на Виктор. А аз стоях и я слушах и не смеех да трепна, за да не секне гласът ú. Да се докоснеш до такава легенда е като да се докоснеш до вечността. С това чувство пиша за нея сега.

За мен тя е образец за това как трябва да се остарява, а също и потвърждение на максимата, че младостта идва отвътре. Вижте, в навечерието на осемдесетата ú годишнина, Маргрет Николова, наричана с любов от цялото си сегашно семейство Мама Грета:

mamagreta_i_viki.gif

Вярвам, че има хора, които биха се зарадвали да чуят гласа на своята младост:

Благодарности на Иглика за снимките и биографичните данни

43 коментара »

  1. Много добре се е получило! Благодаря ти!
    Мама Грета наистина е много земен човек.Човек с много силен дух, деликатна и винаги усмихната. Когато се запознах с нея ( това беше още в гимназията) очаквах да е надута, префърцунена, баба звезда, а се оказа че е същата като моята баба. Прави фантастични палачинки между другото.Има невероятен глас. Аз вярно, че съм почитател на бг ретро музиката, но песните и много ме вълнуват. Например Майчина любов, жалко, че я няма в нейно изпълнение и въобще изумително е че намерих текста в руски сайт. Мелодията е различна от тази, която са озвучили в линка, а текста не е на Маргарет Николова, а я е писал мъж ( това мен ме порази, защото определено е чисто по женски емоционална)
    http://www.playcast.ru/playcasts/view.php?card=427571&code=65bf04697a016e1601585f20ee2304ee1b10055f
    Целуни ме на Йосиф Цанков, Малка къща сред полето, абе уникални песни.

    Много се радвам, че тя доживя да види правнука си, въпреки, че прекара инфаркт точно докато бях бременна. Малко ми е мъчно, че тате Петьо не доживя да види Виктор, но такъв е живота. Той толкова обичаше съпругата си дори и след 50 години брак. Радваше и се и я боготвореше както, когато са били на по 20 години. Имали са тежък живот, като се има предвид смъртта на Руми, но въпреки това винаги са ми били пример за семейна привързаност.

    Коментар от iglika333 — март 25, 2008 @ 10:22 am

  2. Между другото, снощи я дадоха в „Мюзик Айдъл” как връчва наградата „Златният Орфей” на Богдана Карадочева.
    Сега, във времето на „Мюзик Айдъл”, никак не е лошо да си спомним как е започнало всичко. Защото българската естрада започва с Маргрет Николова, според мен.

    Коментар от vira111 — март 25, 2008 @ 12:44 pm

  3. Понеже хората не са свикнал с общуването в блог, ето ти коментарите от форум
    http://bglabrador.fastbb.ru/?1-7-0-00000128-000-0-0-1206446821

    Коментар от Иглика — март 25, 2008 @ 2:50 pm

  4. аз много харесвам българската естрада от еедно време (то сега има ли такова животно?)и мене освен, че ме настръхна, ме и просълзи. Върна ме в младостта на майка ми и … агейн – благодаря за хубавите песни!

    Коментар от deni4ero — март 25, 2008 @ 3:00 pm

  5. едни от нас остаряват като цървули, други – като злато

    вероятно това се дължи на това какъв си в сърцевината

    Коментар от batpep — март 25, 2008 @ 3:18 pm

  6. Радвам се на всичките отзиви – те до един са хубави! Жената заслужава повече хора да си я спомнят, още повече, че си е жива и здрава и и пожелавам да си е все така жизнена до последния миг от живота си.

    Коментар от vira111 — март 25, 2008 @ 3:52 pm

  7. Възраста ми не ми позволява да не я зная.Чуя ли името Маргрет Николова, винаги се сещам и за Йосиф Цанков.
    На доаените на българската естрада Леа Иванова, Ирина Чмихова и Маргрет Николова- дълбок поклон.

    Коментар от kanew — март 25, 2008 @ 5:24 pm

  8. Благодаря за хубавите думи, Kanew! Сутринта търсих името Ирина Чимихова в Google и ми излезе един единствен документ, нищо повече. Понеже не знам много за Йосиф Цанков, Леа Иванова и Ирина Чмихова, затова не ги споменах, но със сигурност те също заслужават да си ги спомним.
    (сега си видях грешката – търсила съм Чимихова, а тя е Чмихова!)

    Коментар от vira111 — март 25, 2008 @ 6:04 pm

  9. Сещам се за още две имена на ранната естрада- Ахинора Куманова/ Нова/ и Кордов.

    Коментар от kanew — март 25, 2008 @ 10:06 pm

  10. Ето повече за Йосиф Цанков
    http://www.duma.bg/2006/0906/300906/kultura/cul-6.html
    Невероятен композитор. Една голяма част от най-известните му песни се изпълняват от Маргрет Николова. Писал ги специално за нея, защото безкрайно много харесвал гласа и. Били са много добри приятели.
    Ето какво казва той за нея в интервю за БНР
    “ Аз считам, като най-добър изпълнител на моите песни, говорим за тези, които изпълняват сега в момента, ще оставим старите изпълнители, считам Грета Николова. В Маргрет Николова намирам много изразност, много от това, което аз съм чувствал, като че ли тя го схваща много, много бърже, влага нещо и от себе си. Намирам в нея непосредственост, намирам в нея един хубав глас, който другите наши изпълнители го нямат въобще. Въобще считам, като най-добра изпълнителка на моите песни Маргрета Николова.“

    Коментар от Иглика — март 26, 2008 @ 8:07 am

  11. […] ми е оставил в блога (като коментар към поста за Маргрет Николова) едни хубави думи, над които си заслужава да се […]

    Pingback от За първи път ми е трудно да измисля заглавие « Панаира на Vira — март 26, 2008 @ 2:54 pm

  12. Представи си колко ми е харесала Маргрет Николова, щом снощи сънувах как отивам у тях, като използвам някакво момиче, което уж й носи храна, която е поръчана по телефона. Да, ама нея я отwqha, а мене ме приемат и като се почнаха едни разпити … ама аз мълча … кат’ партизанин бях 😀

    Коментар от deni4ero — март 26, 2008 @ 3:03 pm

  13. Не сънувай повече кошмари, ако искаш да и отидеш на гости ще те заведа без да се налага да се правиш на партизанин :-)))
    Ей това как ме развесели, какво ли не прави от нас подсъзнанието.

    Коментар от Иглика — март 26, 2008 @ 6:17 pm

  14. за съжаление нищо не ми говореше името,преди да чуя двете песни.да ви е жива и здрава мама Грета.и дай,боже,всички да остареем като нея(„като катедрали“).жалко е,че имаме такива таланти,които са живи,да не говорим пък и за тези,които са починали(лека им пръст),а много млади хора незнаят за тях.министър Данаилов трябва сериозно да се замисли на какво ниво е културата в България.

    Коментар от tanita — март 26, 2008 @ 6:34 pm

  15. ааааааа, то не беше кошмар, аз даже насън се смях, но си признавам, че малко позлорадствах на момичето, дето го отсвириха :)иначе, благодаря за поканата!

    Коментар от deni4ero — март 26, 2008 @ 10:12 pm

  16. „Като катедрали“ е един израз, който бях забравила. Благодаря, че ми го припомни, tanita!
    Deni4ero – ти като моя син ме разсмиваш със сънищата си – той тази нощ сънувал гърне с перка (перките са му любими и според него на всичко трябва да ги слагат).

    Коментар от vira111 — март 27, 2008 @ 9:12 am

  17. значи той има много общо с Тигър от „Мечо Пух“, щото и той смята, че влаковете имат перки 🙂

    Коментар от deni4ero — март 27, 2008 @ 10:35 am

  18. Аз мога само да се засрамя, че не знаех нищо за Маргрет Николова, но Иглика много ми е разказвала за нея! Един ден, без да знам, че е тя, дойде в магазина. Бях втрещена като ми се представи!!! Уникален човек е, направо не можах да повярвам!!! Много усмихната и мила! А за възрастта- никога не бих казала, че е баба, камо ли пра-баба! Изглежда СУПЕР!!! Изключително лъчезарен човек!

    Коментар от Мишето — март 30, 2008 @ 6:31 pm

  19. Мише, няма защо да се засрамваш – много хора на нашата възраст не са чували нищо за нея. Просто когато тя е била в разцвета на творчеството си – 60те години – дори и аз още не съм била родена. Но наистина културният министър може да се позамисли над някои неща. Защото тези „някои неща“ не трябва да си отиват непознати.

    Коментар от vira111 — март 31, 2008 @ 8:07 am

  20. Това трябва да се види от повече хора. Не е ли крайно време Българската Национална телевизия и Българското Национално радио да направят предавания за стойностната българска музика. Младото поколение трябва да се запоззнае с културното богатсво на България. Защо няма такива предавания, или ако има те са много рядко или ги дават в 4 часа след полунощ. Програма Хоризонт , например пускат българса музика след полунощ, а през деня музиката е на английски език и от време на време пускат някоя от новите български песни. В Гърция пускат предимно гръцка музика. Защо в България не можем да слушаме българска музика?

    Коментар от krasimira — април 3, 2008 @ 10:06 pm

  21. Не знам, Krasimira, предполагам или поне се надявам, че сега, заради осемдесет годишнината и, ще се сетят за нея (за Маргрет). Но като цяло, както казваш, такава ни е културата – изместена от други, „по-важни“ неща.

    Коментар от vira111 — април 3, 2008 @ 10:14 pm

  22. Песните на Маргрет Николова са много вълнуващи .Моля помогнете ми да открия песента „Любили сме ,любили сме“Аз съм учител ,бих желала да могат децата ми да я чуят ,но незная от къде мога да си я набавя .Желая ви живот и здраве , на вас и на Маргрет Николова.

    Коментар от мария иванова — април 16, 2008 @ 8:12 pm

  23. Благодаря! Непременно ще попитам сестра си и ще ви отговоря 🙂

    Коментар от vira111 — април 16, 2008 @ 9:03 pm

  24. Мария Иванова, мога да помогна. Преди няколко години един семеен приятел прехвърли всички запазени записи от магнетофонни ленти и плочи на диск. Там е и “Любили сме ,любили ”, проблема е, че нямам в къщи копие от дисковете. До една, две седмици ще се видим със сина на Маргрет и ще го помоля да ми донесе диска. Ще се постарая да кача песните в нета, за да може всеки, който има желание да си ги изтегли. Когато има от къде да се изтеглят ще пиша тук.

    Коментар от iglika333 — април 17, 2008 @ 9:33 am

  25. Благодаря предварително.Навярно ще зарадвате много хора.Търсейки песента във нета стигнах до заключението ,че доста почитатели търсят нейни песни . Още веднъж благодаря

    Коментар от мария иванова — април 17, 2008 @ 4:45 pm

  26. Здравейте! Аз търся отдавна една от песните на Маргарет Николова – “ Песен за майката“, но така и не мога да я открия. Много ще съм Ви благодарна, ако ми помогнете.

    Коментар от Нели Докова — април 18, 2008 @ 4:41 pm

  27. Да и аз много я харесвам. Имам я на аудио касета и нямам представа как да я превърна в нещо, което може да се качи в нета. Предполагам, че я има и в дисковете. Ще гледам да кача и нея. За сега мога да услужа само с текста и то в руски сайт:
    http://www.playcast.ru/playcasts/view.php?card=427571&code=65bf04697a016e1601585f20ee2304ee1b10055f

    Коментар от iglika333 — април 19, 2008 @ 7:32 am

  28. […] МАРГРЕТ НИКОЛОВА ИЛИ ДА СЕ ДОКОСНЕШ ДО ЛЕГЕНДА […]

    Pingback от ЩЕ СЪДЯ ВЕСТНИК УИКЕНД « Панаира на Vira — май 7, 2008 @ 8:48 am

  29. Dobar vecher,
    Nai-napred vi molya da me izvinite che ne pisha na kirilitsa, no za edin red bi mi tyabvalo edin chas.
    Pisha vi ot imeto na maika mi. Tya se opitva ot izvestno vreme da se svarje s Margret Nikolova (za sajalenie, nyamame mnogo poznati v Bulgaria). I eto che sega sluchaino popadam na vashia blog, kakto sam si v moyata rue Buffon nasred Parij. Vednaga i se obadih, i i razkazah kolko dobre izglejda neinata priyatelka.
    Prestavete si che te sa bili zaedno v ansambala na MVR, a posle napraviha edno vokalno trio (maika mi, Margret i Donka Sharalieva, jenata na kinoregisiora), koeto usileno repetirashe v dvustinoto ni apartamentche, na ulitsa 20-ti april.

    Коментар от Danièle Stantcheva — май 11, 2008 @ 1:55 am

  30. (Dali tozi mail shte izleti kakto predishnite, koito iztarviah?… )
    Iskah da vi pomolia da predadete na „lelya Greta“ (az taka ya narichah, to beshe predi karierata i da sa razgarne), che Danielcheto, i nai-veche Micheline Stantcheva, i prashtat tseluvki i biha se radvali mnogo ako poluchat novini ot neya.

    Коментар от Danièle Stantcheva — май 11, 2008 @ 2:14 am

  31. Мила госпожо Станчева, много се радвам, че ми писахте! Непременно ще пратя вашия електронен адрес на сестра си. Маргрет Николова няма компютър и интернет в дома си, но съобщението ви ще стигне до нея, обещавам! 😀

    Коментар от vira111 — май 11, 2008 @ 7:29 am

  32. Eto, pak sme s mama pred komputara, i kolko se zaradvahme, che sme poluchili imame otgovor!
    Mama e govorila s Lili Palieva dnes, i tya i e obeshtala da nameri nomera na Margret. A moje bi vie moje da mi go pratite po elektronna poshta (za da ne izleze na bloga) ?
    Merci mnogo !
    Do skoro !

    Коментар от Danièle Stantcheva — май 11, 2008 @ 3:01 pm

  33. Daniele, сестра ми ви е изпратила поща! 😀
    Пишете дали сте се свързали!

    Коментар от vira111 — май 12, 2008 @ 8:47 am

  34. Da, poluchih go. I dvete priyatelki ot predi tolkova godini sa se svarzali po telefona.
    Blagodaria vi mnogo !

    Коментар от Danièle Stantcheva — май 24, 2008 @ 5:03 am

  35. что касается темы, то мне кажется актуальность будет известна только через некоторое время

    Коментар от Продажа картин — август 18, 2008 @ 5:26 pm

  36. Маргрет Николова е един уникален човек, благодаря на бога, че съм имала възможността да я познавам

    Коментар от Еми — март 25, 2009 @ 9:29 pm

  37. страшно се радвам че успях да науча нещо за тази велика българска певица.песните е запечатани в съэнанието ми.аз съм на 45 г. и съм била дете когато изпя най хубавите си песни но никога няма да забравя красотата на гласа и. нейнете песни съм ги слушала със сърцето си

    Коментар от невяна — април 25, 2009 @ 10:13 pm

  38. Много харесвам Маргрет Николова – тази неверотна певица с много талант и невероятна харизма. Още от дете я харесвах и знаех всички нейни песни. Те и до днес си остават актуални, много мелодични и текстово съдържателни. Скоро я видях по БНТ в предаването „В неделя със“, въпреки че е вече на годии, не е загубила от чара си. Да е жива и здрава още дълги години!

    Коментар от Емилия — април 3, 2010 @ 4:27 pm

  39. […] някой иска да види материала ми за Маргрет Николова, ето го. Share this:FacebookLike this:LikeBe the first to like this post. Вашият […]

    Pingback от Докато четях някои неща тази сутрин « Панаира на Vira — февруари 19, 2012 @ 12:06 pm

  40. За да изпълниш тези песни по този начин трябва да си с голямо сърце и вътрешна духовна сила! Винаги със се възхищавал на лекотата с която пеят тези изпълнители. Няма чалгаджийка, която да може да изпълни песен на Маргрет Николова! Като малък съм бил зад кулисите, баща ми беше музикант и помня огромната любов която излъчваха тези хора! БНТ и БНР имат огромен дълг не само към всички Българи – и млади и стари, но и към историята на Българската Естрадна ммузика! Трябва да чуваме песни на Бълтарски език / 85% / а не само на Английски и чалга! Защо в съвременните конкурси трябва задължително да се пеят песни на английски език?! Голяма част от съвременните „певци“ не могат да пеят добре на Български език! На Златния Орфей чужденците задължително пееха българска песен!Хубаво е, че има хора които пускат тези незабравими песни в интернет.

    Коментар от Nik — август 6, 2013 @ 10:16 am

  41. МАРГРЕТА НИКОЛОВА ‘1973 – това е плочата, която смъкнах на компютъра.
    Обичам да се занимавам с тази работа и ако имате нейни песни на плочи мога да ги прехвърля на диск.
    Не знам защо не се направи една антология на първите ни изпълнители, която да бъде обработена и достойно да заеме мястото си по рафтовете у домовете ни!

    Коментар от Йовчо Колев — октомври 27, 2013 @ 5:27 pm

  42. Малко са сигурните и доказани начини човек да изкрава пари от вкъщи по интернет.
    Но все пак има няколко световни сайта, които предлагат подобно нещо.Един от тях е UpWork (бившия
    oDesk). Написа сме няколко статии по темата, които се надяваме да ви бъдат от полза.

    Коментар от фрийлансър — ноември 29, 2015 @ 3:10 pm

  43. Здравейте!
    Благодаря за хубавата статия!
    Попаднах тук, докато търсех начин да се свържа с моята леля, Маргрет. Баща ми Любомир Кючуков е неин първи братовчед, но са загубили връзка.
    Дали бихте могли да ни помогнете да се намерим? Може би по телефона или можем да й напишем писмо по пощата?
    Много бих се радвала, ако стане!
    С уважение,
    Ирина Долапчиева (моминско Кючукова)

    Коментар от Ирина Долапчиева — януари 2, 2021 @ 10:23 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.