Панаира на Vira

септември 23, 2012

Бягаща пътечка

Filed under: дневник — Етикети: — Диана @ 1:56 pm

Съществуването е като бягаща пътечка. Не в смисъл, че стоиш на едно място, а в смисъл, че имаш само един момент – този, сега. Обединяващ и миналото, и бъдещето.
С каквото си го наситиш, това ще се връща при теб. Любов, състрадание, радост, или драма, отчаяние, невъзможност. Това ще отпътува и назад към миналото – като течност, разлята на пътечката.
Тези метафори са на Крион, но те ми помогнаха да разбера какво е моментът „тук и сега”. И че мирът, хармонията на бъдещето са мирът и хармонията, които създаваме в себе си сега – тук, където се намираме.

Темата за радостта и страданието, и за дълбочината и драматизма на поезията я засегнахме вчера във ФБ.
Един от най-уважаваните от мен живи поети, няма да му казвам името, ще кажа само, че го уважавам много заради дълбоките чувства, които е способен да изпитва, не просто заради поезията, в която те намират израз (тук искам да уточня, че го познавам не само покрай поезията му и не само от нея съдя за него), та той каза, че поетът е щастлив, когато страда.
Но това е противоестествено на живота. Въпреки че от него произтича силно въздействащо изкуство, когато творецът има и таланта, опита и изразните средства да го създаде.
Противоестествено е на живота, на смисъла на това защо сме тук. Аз също дълго време мислех, че поезията е болка. После разбрах, от собствен опит, че не е така. Нека дам този цитат от Крион, който го потвърждава:

„…за онези, които вярват, че трябва да пребивават в страдание и болка, докато са тук, на Земята, и че това е част от техния „урок на живота”. Иронията е там, че истинският жизнен урок на човека се състои в това „как да се освободи от болката и страданието”!”

1 коментар »

  1. „…за онези, които вярват, че трябва да пребивават в страдание и болка, докато са тук, на Земята, и че това е част от техния „урок на живота”. Иронията е там, че истинският жизнен урок на човека се състои в това „как да се освободи от болката и страданието”!”

    Много ми хареса!

    Коментар от Future Health — август 25, 2016 @ 10:16 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: