Панаира на Vira

февруари 19, 2012

Докато четях някои неща тази сутрин

Filed under: Популярни — Етикети: — Диана @ 12:06 pm

Докато четях някои неща тази сутрин – при Владимир Кабрански  и troubadour,  се замислих какво точно се краде и използва с комерсиална цел. Замислих се и за други неща, но искам конкретно да разкажа какво са ми откраднали на мен. Не съм забелязала да се краде изкуство, по-скоро някакви популярни неща. Факт е, че голяма част от жълтите вестници се запълва с такива крадени материали.
Бях написала „статия” за Маргрет Николова. Статия – сложих я в кавички, защото не мога да пиша статии, това съм го установила с времето. Прекалено емоционално подхващам темата и не излиза статия от нея. Бях написала материал за Маргрет Николова – нищо особено, но я познавам и си давам сметка, че може би съм го направила, за да спечеля популярност. Да, допусках такива грешки.
След няколко дни този материал – дословно същият – се появи във вестник Уикенд, подписан с името на някой си Иван Георгиев – или нещо подобно.
Първоначално възнамерявах да ги съдя, но това беше глупаво – изчетох колко дълго се точат такива дела – най-малко три години. Това са разходи на средства и нерви сигурно. Не си заслужаваше.
Но две неща разбрах. От мой познат, който работеше тогава в конкурентния на Уикенд жълт вестник, научих, че този тип вестници със сигурност си набавят повече от половината материали от нета. Самият ми познат работеше тогава това – намиране на снимки, обработката им – махане на логота, знаци от тях, въобще – събиране на материал от нета. Той доста бързо се махна от там и сега се занимава със съвсем други неща – това – за негово оправдание.
Второто нещо – положителното в случая – след този материал ме потърсиха много непознати хора, такива, които са изгубили връзка с Маргрет Николова през годините, а са били нейни приятели – искаха да се свържат с нея. Тя живее по-изолирано в момента. Давах телефона й само след нейно разрешение. Това беше хубавата част – че си намери някои от старите приятели – повечето в чужбина в онзи момент.
Самата тя много се беше зарадвала на материала за нея във вестник Уикенд, без въобще да знае, че съм го писала аз. От нея разбрах, че го има във вестник, а тя – от свои приятелки.
Та какво се краде – ето това – популярни материали. Това се продава. Поне моите впечатления са такива.
Ако някой иска да види материала ми за Маргрет Николова, ето го.

Advertisements

4 Коментари »

 1. Всъщност се краде всичко. Просто на някои сайтове и медии им трябва съдържание и си го набавят с копи пейст. Не само текстове, а и изображения. Някои от тях дори претендират за авторско съдържание.

  Коментар от krizt — февруари 19, 2012 @ 12:19 pm

 2. Не се краде, ами се споделя… с плаващи имена на автори и колективи. 🙂

  Да махнем вестници и списания – там е ясно, че историята е калпава. Да вземем издателствата ни. Колко художници са ощетени не е истина. Тъй като се взима някаква картина, но авторът й остава неизвестен. После като се чете кой какво в кината – пише нещо от порядъка – компютърна обработка на корицата от „несъществуваща фирма ООД“ или нещо такова. А това вече е кражба с цел продажба. Тъй като корицата често продава книгата. А едва ли някой финландски художник ще разбере, че са използвали творението му в българско издателство. Едва сега – последните няколко години нещата започват да придобиват по-професионален отенък.

  А ако човек се разгледа – големи художници предлагат готови за принтиране и комерсиална употреба платна за цени между десет цента и един долар. Вече ако човек иска да закупи реално платно е скъпо, ама издателството не му трябва, то иска файл с голяма резолюция, нещо, което се предлага на смешни цени.

  Пиша всичко това, тъй като едва ли някой е забравил простотията с читанка. 🙂

  Проблемът се крие просто, че експлоатиращите най-после получиха отпор, и това не им харесва. Защото, която и развлекателна индустрия да вземем ще видим брутален терор срещу всички – дизайнери, писатели, музиканти, самите им потребители и какво ли не и става дълга и сложна. И когато подобни хора има наглостта да кажат, че потребителите, които ги изхранват всъщност крадат, вместо да се преориентират и направят нещата им по-достъпни и добре направени от торент тракерите на достъпни цени (ай-тюнс май е единствената правилна стъпка досега в това отношение)… е… много ми идва.

  А ти вече като реално ограбен писател, ми… виждам, че решение вече си взела и няма нужда от съвети, не че и бих се наел да давам… освен да кажа, че е кофти.

  И… мда, нямаше къде да поместя всичко това и реших да го стоваря тука… извинявам се, за което 🙂

  Коментар от troubadour — февруари 19, 2012 @ 1:00 pm

 3. Написах един дълъг коментар и понеже бях забравила да се логна, той се изтри 🙂
  Ще пробвам пак – трудно ми е да обобщавам, опитвам се да си създам мнение по всички тези въпроси. Иска ми се да има реален начин да противодействаме на всички тези несправедливости. Еленко – мисля, че той – водеше дело срещу 24 часа за кражба на снимка от блога му. Искаше им 1 лев обезщетение – символично – само заради каузата. Делото се точеше втора година и аз затова се отказах да правя изобщо нещо. Кабала ми предложи да заведем групово дело, но с нея сме в различни градове. Наистина делото не беше решение, а каквото и да напишех, то нямаше да се отрази на имиджа на Уикенд – те имаха такъв огромен тираж, може би и сега го имат. Точно Влади говори за тази популярност, в която са инвестирани пари.
  Ще следя всички материали по темата и дано се намери начин за реално противодействие на всичко това.

  Коментар от Диана — февруари 19, 2012 @ 2:11 pm

 4. Еленко ги е осъдил за 100 лева обезщетение – ето: http://eenk.com/elenko-vs-24-chasa-reshenieto

  Коментар от Диана — февруари 19, 2012 @ 2:40 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: