Панаира на Vira

юли 2, 2008

От кухнята на съвременната вещица

 

Най-интересното място в къщата на вещицата е кухнята. Понеже там се извършват всички свещенодейства – като почнем от готвенето и стигнем до срещите с „нечисти сили“. В кухнята на вещицата се раждат добрите и лошите мисли, които после поемат своя земен път. В кухнята забъркваме лековитите си отвари и злокобните отрови, насищаме ги със своята незнайна сила и ги разпределяме по предназначение. В кухнята изричаме магическите си заклинания: малко откачени, много истински.

Кухнята на съвременната вещица е модерна кухня. Вместо огнище там има печка с вградени котлони. Вместо обгорялото черно котле, висящо на верига над огъня, съвременната вещица разполага с тефлонови и стоманени тенджери. Вместо с прочутите билки тя забърква своите лековити отвари с чай от пакетчета. А нужните заклинания се изричат от близкия телевизор, неизменно присъстващ върху някой от шкафовете.

Съвременната вещица е облекчена в работата си от магически уреди, които перат, мият и сушат сами. Чудно-вкусните ú ястия претопля, че даже и готви вълшебна микровълнова фурна. Продуктите си модерната магьосница съхранява в охлаждащ шкаф, наречен хладилник. По-важните от тях стоят дълбоко замразени и съхранени за дълго време в чуден енергоспестяващ, саморазмразяващ се, антибактериален фризер.

Магиите на съвременната химия позволяват на днешната вещица да приготвя бързо вкусна и питателна храна. Добрият магьосник доктор Йоткер е създал за нея вълшебен прах във всякакви цветове и аромати, а тружениците на техническата мисъл са ú осигурили подходящи уреди за бързо разбъркване, поради което ръцете ú са свободни по-дълго време за други неща. (И не може да живее без топла чешмяна вода.)

Модерната вещица има все по-малко желание да стои в своята кухня. Спестеното там време тя използва за козметични процедури и разкрасяване.

Съвременната вещица е изящна, красива и все по-малко зависима от домакинската работа. Нейните отвари стават все по-блудкави, а заклинанията ú – все по-слабодействащи.

Съвременната вещица има остра нужда от фантазия. Истинските магии вече са на изчезване. Разбира се, днешната наука е изобретила много техни заместители, които да ни осигурят желания уют.

Но, огледайте се! Останало ли е поне едно истинско нещо, което да направи денят ви хубав, пълен и щастлив?

16 коментара »

 1. слава Богу, да 🙂 но това не е свекървата 😉

  Коментар от deni4ero — юли 2, 2008 @ 2:08 pm

 2. Добре, следващата част може да бъде „Старата вещица – свекървата на съвременната вещица“. 😀 😀

  Коментар от Диана — юли 2, 2008 @ 2:16 pm

 3. 😀 aуууууу, голямо плюене ще падне, да знаеш

  Коментар от deni4ero — юли 2, 2008 @ 2:35 pm

 4. Малко ми е трудно да пиша за свекървите обаче 😉

  Коментар от Диана — юли 2, 2008 @ 2:56 pm

 5. недей, някога, живот и здраве, ще станеш и ти тогава, яка да ти е … душата 🙂

  Коментар от deni4ero — юли 2, 2008 @ 3:10 pm

 6. Не че на Деничеро също няма да й се случи някога такова нещо, като да стане свекърва 😛

  Пък за истинските неща- ако искаш, можеш да ги намериш. Има дни, в които само една непозната усмивка, може да направи деня ми щастлив 🙂

  Коментар от Жени — юли 2, 2008 @ 3:58 pm

 7. ъъ.. а с тая вещица на снимката – дали mcu може да ме запознаеш? :mrgreen:

  Коментар от batpep — юли 2, 2008 @ 4:15 pm

 8. […] стара вещица – свекървата – това е бивша нормална съвременна вещица. Какво кара една уважаваща себе си вещица да се […]

  Pingback от Майката на природата (теорема на Vira) « Панаира на Vira — юли 2, 2008 @ 5:09 pm

 9. Вече почнах да извеждам теореми. И това ако не е магия! :mrgreen:

  Коментар от Диана — юли 2, 2008 @ 5:11 pm

 10. Абе то вещиците са навсякъде. И ти тровят постоянно живота (ама не са само свекървещиците), но като слезеш с приятелките си пред блока и като ти се усмихнат – ето ти магията на добрите, на които не им трябва магия за да ти направят деня хубав.

  Коментар от kalina — юли 2, 2008 @ 9:42 pm

 11. За да стане по-ясно кои са вещиците (за тези, които не знаят), ще ви дам един жокер (ще го дам и горе в написаното). Ето го: ЖОКЕР

  Коментар от Диана — юли 2, 2008 @ 9:50 pm

 12. Това на снимката си ти в работна обстановка, май? 😉 Забрави да напишеш, че има и маги фикс малки тайни, служещи за забъркване на заклинания вкусни. А за свекървите, които не са съвременни вещици, тези всички описани неща са ненужни(не ги обича, защото не ги разбира) и прекарва толкова много време в кухнята, колкото ние на тайната тераса и други подобни места. 😆 😆

  Коментар от вили — юли 2, 2008 @ 11:30 pm

 13. А пък аз някъде наскоро прочетох, че не само Маги с тайните и Галина Бланка са жени – д-р Йоткер също била жена 🙂 , вещица де 😉 . Моят къс истинска магия е едно дафиново дърво в двора във Вършец, както и магданоз домашно производство в градината в Нови пазар. И Жени ще ми влезе в списъка с магиите, но първо трябва да й намерим шарени дрешки.

  Коментар от Svetlina — юли 3, 2008 @ 8:20 am

 14. Мъж е доктор Йоткер, бе мило, я виж: цък

  А Галина бланка не е име на човек, а означава „бяла кокошка“ – галина е „кокошка“, а бланка е „бяла“. Виж, за Маги нищо не знам!

  Коментар от Диана — юли 3, 2008 @ 2:10 pm

 15. :))))))))))))))))))))))

  Коментар от Svetlina — юли 3, 2008 @ 3:19 pm

 16. Свекървите не са свекървещици а свекърчуми и о истински гани ЧУМИ които тровят живота на снаите си.

  Коментар от една разочарована бивша снаха (равам се,че съм бивша спасих се навреме) — октомври 20, 2018 @ 11:48 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: