Панаира на Vira

юли 30, 2012

Чия е тревата между църквата и сградата на първото училище в Момчиловци

Filed under: Популярни, дневник — Етикети:, — Диана @ 8:54 am

Центърът на Момчиловци – площадът, читалището, църквата, музеят и… сградата на първото училище. Историята на това първо училище е много скъпа за мен. Разказана е от свещенника, за когото скоро споменах – Константин Канев. Започва с намирането на каменна плоча с надпис-посвещение. От този надпис се разгръща съдбата на човека, дарил парите за построяването на сградата на първото селско училище. Ето разказа – сканирала съм го лично аз за Лит. свят, с позволението на близките на Константин Канев. Дори да не го прочетете, знайте, че мястото за сградата е било частна градина, също дарена за целта. Дарена…

Днес сградата е превърната в т. нар. Норвежки център за доброволчески академичен научен и образователен туризъм (ДАНО). Стопанисва я лично проф. Румяна Михнева – председател на Национално сдружение „Българско наследство”.  (Давам точно този линк, защото тя и тук се опитва да прави подобни неща, и не говоря за газенето на тревата.)
Пред двете сгради – на Норвежкия център и църквата, има морава с трева. Тя винаги си е била там, но сега е покрита със специално доставени чимове и се нуждае от специална поддръжка.
На практика това е входът към църквата – по алеята край моравата се минава, за да се стигне до там. В непосредствена близост – едно ниво по-нагоре, понеже тук всичко е терасирано, се намира детската площадка. Преди да я направят, децата си играеха на онова въпросно парче трева и никога не ми е минавало през ум, че е нечия и че НЕ МОЖЕ да се стъпва по нея.
Вчера обаче беше обяснено на сестра ми чия е тревата и как стоят нещата. И че там повече не може да се припарва – особено от деца.
До тук добре, но професорката говори по един начин пред медиите и по друг – в личен разговор. В медиите: развитие, младите, участие, работни места…; в личен разговор: мърляво село, мързеливи селяни, нахални софиянци, невъзпитани деца… И най-вече: Вие знаете ли с кого говорите?!

Как човек си създава илюзията, че е НЯКОЙ!

За мен това място е одухотворено от отец Каньо Канев и ходенето по тревата е благословено от него еди път завинаги. Той водеше там литургиите на големите църковни празници – излизаше отвън, на тази морава, защото в църквата и в малкото й дворче не се побираха всички. Той Е НЯКОЙ. Независимо кой е дошъл след него да раздава забрани.

3 коментара »

 1. „Радвам се“ , че повдигате този въпрос , защото цялото момчиловско население е излъгано най- безцеремонно с т.н .ДАНО център.Вместо развитие на селото дареното място за училище и светинята-училище са притежание на шефа на „Българско наследство“-

  Коментар от величка Гунчева — юли 30, 2012 @ 1:56 pm

 2. Бивши общински шефове и местни администратори са горди , че подариха дареното от момчиловски родолюбец на безпардонен „хранител“ на българско наследство!“Пази боже сляпо да прогледне…….“

  Коментар от величка Гунчева — юли 30, 2012 @ 2:03 pm

 3. Вили, виж този материал във вестник Отзвук от днес: http://www.otzvuk.net/news/v-norvezhkata-kashta-v-momchilovtsi-izbiha-ribata-po-proekt.
  Румяна Михнева в същия вестник е публикувала някаква отрицателна статия за Момчиловци тези дни, но я няма качена в онлайн изданието.

  Коментар от Диана — юли 30, 2012 @ 4:35 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: