Панаира на Vira

юли 22, 2012

Дръж светлината високо!

Filed under: дневник — Етикети: — Диана @ 8:45 am

Четох снощи за делфините и за тяхното предназначение, също и за това как децата с аутизъм могат да общуват с тях. Ако ги срещнат.
Сега ми се иска тази среща да стане възможна.
Майката на Илия плачеше не защото смята, че е наказана с това дете, а защото смята, че то е наказано с нея. Защото тя не може да му осигури нужното.
Той не може да учи в обикновено училище, а специализирано училище няма наблизо.
Затова плаче тя. Качва го на олтара и го държи дълго пред иконата на Св. Илия. Той разпозна само тази икона на снимките ми от фотоапарата, които му показвах, докато седяхме на пейката пред параклиса.
Продължавам да си мисля, че тези деца не са болни и им трябва не лечение, а да им бъде осигурена среда на живот, съобразно техните нужди и възможности. За родителите им често е непосилно, особено в такива малки селища като тук.
Седях до Бистра, говорих с нея – бяха достатъчни само няколко думи – тя разбира всичко и я тревожи единствено безсилието й.
Когато ни призовават да помагаме с духовна енергия на някого – както при медитациите за Ади, аз стоя тук и се питам: Ади е една, има толкова други, на които това е нужно.
И ако за останалото сме безсилни, то поне в приемането на различията имаме възможност да откликнем. Защото наистина ще ни е трудно тук да построим един делфинариум за Илия, но една класна стая и един двама учители, които да му преподават по начин, подходящ за него, не е толкова трудно да му осигурим – на него и на останалите като него, които са наблизо.
Самата Бистра е учителка. Тя разбира. И до този момент, до преди детето й да навърши възрастта, в която трябва да тръгне на училище, тя се надяваше. Сега плаче. И няма утеха. Единственото, което можех да направя в онзи момент, бе да седя до нея и да я обичам.

Затова държа светлината високо. Това не е просто надежда и вяра, и упование. Променяйки постепенно съзнанието си, ние можем да променим реално много неща.

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: