Панаира на Vira

юли 6, 2012

Притча за катранената яма

Filed under: дневник, притчи — Етикети: — Диана @ 3:33 pm

Правете света по-добър, той силно се нуждае от това. Правете вашия свят по-добър. Дори с цената на грешки по пътя. Важно е да опитваме. Нищо друго не мога да кажа днес като предисловие към тази притча. Вероятно нищо друго не й е нужно.

„Представете си, че заедно с много други човешки същества се намирате в яма с катран, оцапани от главата до петите, неспособни да се придвижвате бързо от едно място на друго, понеже катранът е гъст и лепкав. Докато се тътрите насам-натам, започвате да свиквате с това положение и си живеете така година след година заедно с другите. Също като гравитацията на тази планета: просто приемате бремето на катрана – житейски факт за всички. Това е вашето въображаемо състояние.

Но ето че изведнъж, без много шум, получавате дар от Бога. Това е „магически“ инструмент, който очиства тялото ви и го поддържа чисто дори когато сте вътре в катрана! Подобно на енергийно поле, той буквално отблъсква катрана, докато вървите през него. Вие приемате дара и работата, която върви заедно с него, и започвате да се учите да го използвате. Малко по малко вие сте променяте. Започвате да се откроявате сред околните, понеже сте различни – чисти и свежи, докато те обикалят около вас, омазани в черен катран. Постепенно осъзнавате, че сте съ-творили това за себе си, но си давате сметка също, че това е един много личен подарък, затова не казвате нищо.
И така, как мислите, дали ще останете незабелязани за околните, докато се разхождате свободно, без катранът да полепва по вас и да спъва краката ви? Хората ще гледат как катранът докосва тялото ви, но никога не го цапа. О! Вижте! Те ще се променят! Първото нещо, което ще се случи, е, че където и да отидете, около вас ще се образува празно място, понеже те ще ви правят път. Второто е, че ще започнат да ви питат как е възможно подобно нещо. А когато научат за „магическия инструмент от Бог“, всеки един от тях ще започне да го използва за себе си и все повече хора ще се „очистват“ – и всеки ще сътворява чистотата лично за себе си, както направихте вие за вас самите.
Докато продължавате да живеете мирно и кротко, вижте какво ще се случи с околните! Повече от половината от тях ще бъдат „чисти“ и свободни от катрана. Спрете и се замислете какво се е случило всъщност. Вие не сте проповядвали вашия дар, нито сте поискали от тези хора да се променят, но въпреки това те са се променили. Ето как резултатът за един-единствен човек… създава промяна за мнозина!
Ние ви казваме, скъпи, че когато променяте себе си, поставяте началото на промяна за всички около вас. Човешките същества не могат да останат равнодушни, когато виждат, че от вас се излъчва мир и любов. Това е едновременно обезоръжаващо и прекрасно. Като магнит сред други магнити, вашата нова притегателна сила в крайна сметка ще повлияе на хармонията на всичко наоколо, а съществуването ви повече никога няма да бъде същото.”

Крион

Advertisements

2 Коментари »

  1. Още преди година или две попаднах на тази притча и смятам, че е най-хубавото нещо, което съм чела в тази област!

    Коментар от zvetanka shahanska — юли 6, 2012 @ 5:22 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: