Панаира на Vira

юли 5, 2012

Мой прочит на книги и сънища

Filed under: дневник — Етикети: — Диана @ 11:59 am

Като всички и аз сънувам, но рядко си спомням сънищата. Обикновено помня онези от тях, които са ми се случили в полубудно състояние. Един такъв сън-видение имах тази сутрин.
Но наскоро си спомних за друг подобен. И докато значението на сутрешния не ми е ясно още, то значението на предишния разгадах, четейки една книга.
В съня, за който става въпрос, един вълчи зъб бе окачен на шията ми и по този начин бях дарена със сила. Прекрасна сила, в мига на даряването усетих потенциала й.
Само че, не знаех нищо за нея. И на шията ми нямаше нищо след съня.
В следващите месеци обаче се случиха промени и имаше ситуации, в които аз проявявах сила, на каквато не знам дали съм била способна преди.
Бях забравила за вълчия зъб, „реално” той не съществуваше.

В книгата, която четох, на героя му бяха дадени тези дарове – мечът на истината, щитът на знанието и ризницата на духовността. Той знаеше, че са символични, но първоначално си бяха истинско, физически реално снаряжение. Трябваше да ги носи навсякъде със себе си (струваха му се напълно излишни, защото къде в света сега ще водиш битка с такива оръжия), постепенно свикваше с тежестта им, докато заякна така, че да не ги усеща.
Това снаряжение той използва в една-единствена битка – битката с онази част от себе си, която е частта без любов (хладният интелект, хладната логика). (Моля, прочетете поста до края, защото разказвам всичко заради последните две изречения).
След тази битка, след победата, мечът, щитът и ризницата символично се стопиха, но той усети, че са се сраснали с него, че са станали неотменна част от него. И макар вече физически да не съществуваха, той не олекна, знаеше, че те са там – вътре.
А когато, в края на книгата, се срещна със своя Висш Аз – частта от него, която е чиста любов, разбра и това: в човек има две части – едната е частта без любов, другата е чистата любов, някъде между двете е човешкото съзнание и само от теб зависи къде ще го установиш.

Всяка една от двете е способна напълно да погълне другата. Човекът, човешкият избор е балансът между тях.

Advertisements

4 Коментари »

 1. Впечатляващ сън! Прочитът и тълкуванието ти ми напомниха за любимия ми Уилсън и Гибелния параклис, ще го постна може би и при мен като цитат, той казва: “
  Всичко, от което се страхуваш, чака с течащи от устата лиги в Гибелния параклис, но ако си въоръжен с магическата пръчка на интуицията, чашата на съчувствието, меча на разума и петолъчката на храбростта, ще откриеш (твърди легендата) Лекарството на металите, Еликсира на живота, Философския камък, Истинската мъдрост и Съвършеното щастие.
  Легендите винаги твърдят това, а езикът на мита винаги е поетически прецизен. Например, ако влезеш в това царство без меча на разума, ще си загубиш ума, но същевременно, ако вземеш само меча на разума без чашата на съчувствието, ще загубиш сърцето си. Още по-забележително е, че ако приближиш без магическата пръчка на интуицията, може да останеш на вратата с десетилетия, без да осъзнаеш, че си пристигнал. Възможно е да си помислиш, че просто чакаш рейса, или че се разхождаш от стая в стая, търсейки цигарите си, че гледаш телевизионна програма или че четеш загадъчна и неясна книга. Гибелният параклис играе такива номера.“

  Коментар от Соня Петрова - Magicktarot — юли 5, 2012 @ 2:06 pm

 2. Благодаря ти, Соня! Това тълкуване също е хубаво. Макар атрибутите да са наречени по друг начин, символизират същите неща. 🙂

  Коментар от Диана — юли 5, 2012 @ 2:24 pm

  • Така е, Диана, тези атрибути всъщност са основни в „окултната традиция“, това са ключовите образи в таро картите – мечове, пентакли, чаши и жезли. Четирите елемента – въздух, земя, вода и огън. 🙂 За да постигне каквото и да е, човек трябва да е „цялостен“, т.е. интегрирал в Аза всичките си Сили. Ако му „дават“ някаква Сила в съня, то значи, че досега не й е обръщал внимание и не я е ползвал – ти добре си се справила явно с това в предишния си сън. Ще ми е интересно да тълкуваш и сегашния, при желание и възможност, ако не е твърде лично, разбира се 🙂

   Коментар от Соня Петрова - Magicktarot — юли 5, 2012 @ 2:42 pm

   • За тълкуването на сегашния сигурно ще трябва да мине време, но от думите ти ми стана интересно и, вниквайки в него, аз разбрах доста повече неща, отколкото мислех, че ще мога да разбера. (Дори се сетих, че имаше и предистория, както и „въведение”, което, ако не беше ти, можеше да ми убегне на този етап.) Знаеш какви са посланията на Духа – може да са ясни, но механизмите „КАК” не са.
    Днешният сън носеше символика, но не като в горния. И не като в книгата. Атрибути нямаше в тази им форма. Предисторията му беше послание, че ще се случи нещо, което изглежда напълно невъзможно да се случи. Даже това послание бе свързано с една картинка. Невъзможно нещо (така изглежда), и все пак, посланието ясно казваше, че ще се случи.
    И в този сън се случи точно такова нещо. Той отговори на въпроса КАК. Въпреки че събитията в него също може да са били символични и да станат по друг начин, но насоката си остава.
    🙂

    Коментар от Диана — юли 5, 2012 @ 3:17 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: