Панаира на Vira

юни 21, 2012

Баланс

Filed under: дневник — Етикети: — Диана @ 9:09 am

Не съм покорявала други планини, освен малка част от Родопите. Не съм се катерила по трудните високи върхове на Рила и Пирин. Но приятелят на сестра ми наскоро ни разказа как с група негови приятели са покорявали „Кончето”. Един дълъг, остър хребет, по който не може да се стъпва, а трябва да го преминеш, прекрачил от двете му страни.
И така, аз ще говоря за човешката дуалност. Няма да е дълго, нито отегчително.

Ние не сме просто „биология, крачеща по тази планета”. Разбира се, биологичното в нас е много силно и достойно за уважение също толкова, колкото и духовното. Защото за да сме тук, в този вид, в това има дълбок смисъл, който често ни се губи, но и за това си има основателна причина.
Във все повече хора се поражда повик, стремеж към търсене на този смисъл. Творчеството, например, е такъв вид търсене. Според мен.
И когато някой реши да поеме по този път, защото това е самостоятелно човешко решение, никой не може да ти го наложи, както и никой не може да ти отнеме правото на такова решение, той има различни възможности да го извърви. Най-добрата от тях е: бавно, постепено, балансирано и целеустремено. Точно както да преминеш „Кончето” – прекрачил с единия крак от едната страна, с другия – от другата, но оставайки едно цяло.

Advertisements

5 Коментари »

 1. Кончето ми е любимо! „Покорявала“ съм го три пъти – наистина, за несвикналите е страшничко. 🙂 Първият път бях на 14 години и няколко жени от групата получиха панически пристъпи – наложи се да ги извозват по обиколния път до следващата хижа. Тогава ми беше много чудно от какво толкова са се изплашили, ама вече, с напредването на възрастта, ми се изясниха някои работи.:) Много хубава метафора – „прекрачил с единия крак от едната страна, с другия – от другата, но оставайки едно цяло.“, поздравления! Малко на майтап, в такива случаи е възможно да те е страх да не „полетиш в пропастта, оставайки едно цяло само до долу“….;)))

  Коментар от Соня Петрова - Magicktarot — юни 21, 2012 @ 12:51 pm

  • Да, ако човек е решил да го измине, ще трябва да запази баланса докрая. Видях на снимките, че там има и въжета, за които да се хванеш. Така трябва да бъде. 🙂

   Коментар от Диана — юни 21, 2012 @ 1:09 pm

   • Много точно – винаги има въжета, важното е да ги видиш и да знаеш как да се хванеш! Това по принцип, не само за Кончето 🙂 Преди години цигани ги бяха откраднали – за метал, поне така ми казаха познати. 🙂

    Коментар от Соня Петрова - Magicktarot — юни 21, 2012 @ 1:47 pm

 2. Диана, разфилософствах се с твоя пост 🙂 Спомних си, че изплашените хора бяха видели много добре въжетата, но, независимо от това, страхът ги бе сковал и не можеха да мръднат. После разправяха, че си представяли как падат надолу по стръмните каменни сипеи и т.н. Поредното доказателство, че няма нищо по-страшно от самия страх. Той е този, който те вади от баланса. И, покрай другото, при едно от посещенията ми на х. Вихрен вечерта на маса бяхме с едни планинари от Бобовдол. Те често качваха Вихрен и Кончето и един от тях ни разправи случай за немец, който тръгнал сам към Кончето, но не вървял по пътеката и попаднал на една каменна „тераса“, на която получил панически пристъп и не можел да помръдне – почти цяла нощ изкарал там човекът – като дошли спасителите служби, бил в окаяно състояние – изпуснат в гащите и пр. А си е бил опитен турист, за да тръгне така смело сам – никой не е застрахован… 🙂

  Коментар от Соня Петрова - Magicktarot — юни 21, 2012 @ 2:10 pm

  • Сигурно е едно като си го представяш и друго като го видиш. 🙂

   Коментар от Диана — юни 21, 2012 @ 9:34 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: