Панаира на Vira

юни 19, 2012

Мои вълнения и една притча

Filed under: дневник — Етикети: — Диана @ 8:09 am

Тази сутрин ми е много трудно да обобщя всичко, което почувствах и помислих докато четох и гледах. Но сърцето ми е изпълнено с радостно вълнение. Защото всичко е трептящо откровено и всичко се движи в своята правилна посока – от сърце в сърце.
Преди достатъчно време се запленявах от „големите” идеи и каузи – онези, които биха могли да завладеят много сърца наведнъж. Например, Литературен свят следваше подобна цел – да утвърждава ценности, критерии, да бъде пътеводна светлина за душите.
Според мен, той се превърна в цитадела на егото.
През стената на анонимността не прониква нито един слънчев лъч, през трептящия въздух на разкриването светлината достига до сърцата.

Четох една притча, която съвсем накратко ще преразкажа тук. За един човек – блестящ учен и лечител, който се колебаел в каква посока да поеме. Дали към голямата наука, за да създаде блага, които да излекуват много хора, или към индивидуалното лечение – човек по човек, което му се струвало твърде малко и бавно. И тогава му се присънил един сън. Сънят му разкрил тези два възможни пътя в неговия живот – вече изминати. В края на единия човекът видял голямо тържество – със стотици, хиляди хора и деца, които чествали него. И си казал: Ето – станал съм голям учен и съм открил лекарство, което е помогнало на всички тези хора.
След това видял малка зала с няколко човека с унили физиономии и себе си сред тях. Разбрал, че това е зала в научния институт, където възнамерявал да започне работа, и че там чествали пенсионирането му като учен. И тогава също разбрал, че на голямото тържество от видението му били всички онези хора, на които той успял да помогне, лекувайки ги един по един. Те, от своя страна, помогнали на други. Там присъствали и децата им, чието раждане било станало възможно благодарение на лечението. Стотици, хиляди хора и деца, докоснати по този начин, който изглеждал малък и бавен. Това е.

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: