Панаира на Vira

юни 2, 2012

За отбора

Filed under: дневник — Етикети: — Диана @ 10:44 am

Ботев – жертвал живота си за свободата на България. Името му се откроява силно сред другите. Но Ботев не е бил сам.
Ботев – силен индивидуалист, уникален и в творчеството, и в делото си. Но способен да увлече със себе си и други, и да работи заедно с тях.
Мислите ми са насочени към днешния ден.
Снощи Давид ми се обади от Гара Левски, където е републиканското състезание по хандбал. Спят в едно общежитие извън града, при много мизерни условия, дори покритието за телефоните се губи там.
Състезанието е за училищни отбори, не за клубни.
Когато Давид отиде да учи в Националната природо-математическа гимназия, тя вече беше изгубила голяма част от авторитета на името си. Помня колко беше трудно до преди около 10 години да влезеш да учиш там. Трябваше да имаш наистина сериозен бал.
Сега едно от малкото истински добри училища в София остана Софийската математическа гимназия. Казвам го съвсем отговорно.
И така, Давид влезе в СМГ още в 5ти клас и учи там до 7ми. След което дойде време отново да се кандидатства и с бала, който имаше, той можеше да продължи в СМГ, но не пожела. Поиска да отиде другаде.
Тогава настана истинска драма, защото всички около него смятаха, че това е грешка, че няма по-добро училище от СМГ, и това, както казах, е вярно.
Само че аз знаех защо иска да се премести. Преживяла съм същото в моята гимназия. На Давид му се наложи да го преживее и разбере доста по-рано.
Всички бяхме индивидуалисти. Всички бяхме много силни ученици. Всички се борехме за висок успех, за класиране по олимпиади и други състезания. И никога не успяхме да станем „отбор”, да станем сплотени, да станем клас.
При Давид това беше още по-силно изразено, защото в СМГ от 5ти до 7ми клас наистина учат само деца, които по цял ден се занимават само с математика и учене, и нищо друго.
Конкуренцията беше много жестока. Обезличаването също. И той живя и се бори три години в такава среда.
Същевременно имаше много приятели в други училища, виждаше и другата страна на живота и реши да започне отначало – на ново място, с нови хора и по друг начин.
Той не можеше да ми обясни всички тези неща, но аз ги видях и го подкрепих.
Той отиде в НПМГ – не беше най-добрият избор и той го знае, но не съжалява. Не беше най-добрият избор, защото той не възнамерява да продължи с биология и химия, а да кандидатства право, и това, което сега учи, няма да му е много от полза. И той, и аз обаче знаем, че това не е проблем. Той ще се подготви и ще продължи напред, и ще успее.
По-важното сега е, че е в клас, в който всички са сплотени, приятели са, подкрепят се, държат се заедно, действат като едно.
Той цени това така, както не може да го оцени някой, който не е минал и през другото. Цени го и дава всичко от себе си.
Както и за училищния отбор по хандбал, който някак си олицетворява цялото това единство. Повечето от момчетата тренират и в клубен отбор, така че, са силни и добри играчи.
Станаха шампиони на София. Отидоха на републиканско – за първи път в историята на училището.
И затова ми стана мъчно снощи, когато го чух – малко унил – бяха паднали на първия си мач, но не само това, ами треньорката си го беше изкарала на тях. Беше ги смачкала направо – по гласа му личеше. Давид не е от тези, които се предават лесно.
Те не хранеха фалшиви надежди. Знаят, че има много-по силни отбори от техния. Силата е от там, че при тези деца нещата са много по-добре организирани. Имат база, имат добри треньори и традиции.
Тренират много по-често заедно, за да се създаде отбор. Не просто съвкупност от добри играчи.
Отборът е нещо различно.
Отборът е този, който може да промени неща, които отделният човек сам не може.
За отбора!

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: