Панаира на Vira

май 1, 2012

Топъл хляб и живи картини

Filed under: дневник — Етикети: — Диана @ 11:28 am

Зарадва ме ароматът на топъл, току-що докаран в магазина заводски хляб. Колко рядко напоследък ям такъв. Основно Давид ми пазарува и все купува пакетиран – нарязан на филии, на нищо неухаещ хляб. Вярно, филиите са много равномерно нарязани, но сега разбирам с колко много блудкави неща свикваме и не правим разлика докато не се появи нещо наистина хубаво, с което да ги сравним.
Освен това Дора Гиева ми припомни с едно стихотворение за манифестациите (за деветосептемврийските). Не само това, че шествахме пред трибуната, а и какви неща правехме за откриването – преди самото шествие. Десет минутни композиции-шедьоври, за които работехме цяло лято, в които бяха впрегнати ученици, войници и учители по физическо. Събираха ни в лагерите, където се провеждаше и обучението по военно дело – на Маджаре и на Говедарци – там съм била аз. Полигонът беше разграфен на точки. Всяка от нас се движеше по точно определени точки и създавахме живи картини с имена като „Спиралата на прогреса” и т.н. Бяхме в разноцветни трика и къси полички. Отделно от нас, някъде другаде, тренираха войниците. Накрая, в София, пред зала Фестивална, сглобявахме композицията. Войниците държаха една метална конструкция, върху която някои от нас трябваше да се изкатерят. Други ученици, от други училища, бяха фон – с флагчета. Цял август – безкрайни тренировки – и всичко това за десетте минути, в които официалните лица се качваха на трибуната и камерата даваше тях.
Може би съм го разказвала и преди. Помня, че търсих клипче и намерих някакво, но не мога да кажа ние ли сме там или други като нас.
Във всеки случай, не беше чак толкова зле. При откриването на олимпиади гледам и се наслаждавам, защото знам колко труд е да се постигне онази красота. Въпреки че така и не успях да видя нашите живи картини отгоре. От целия български народ само учителите ни по физическо, които композираха всичко това, са имали привилегията да му се насладят. И официалните лица, доколкото ги е интересувало.

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: