Панаира на Vira

април 13, 2012

Тези дни

Filed under: дневник — Етикети: — Диана @ 7:32 am

Тези дни, когато скърбим за смъртта на Исус и празнуваме възкресението му, съживяват в мен всички подобни истории, които знам. Които са тъжни, но реалистични, и зад чиято тъга се крие повече светлина и надежда, отколкото отчаяние.

Например, историята за Малкия принц.

Тя е приказно тъжна и приказно хубава. Защото е за вечния копнеж на човека по звездите и за невъзможността на чувствителния човек да се примири с бездушието и несправедливостта на този свят. А той, светът, определено се нуждае от приказни герои като Малкия принц и от хора като Екзюпери, за да спре за миг и да се замисли, и още повече – да почувства, че има нещо отвъд неговата важност, егоцентризъм, повърхностност и инерция. Нещо по-голямо и по-съществено. Нещо истинно.

И какъв по-подходящ ден от този, в който разпънаха Исус заради същите неща, да си припомним и за Малкия принц, и за Екзюпери, за Андерсен и за мнозина други, чието място не е и е в този свят.

И за това – от какво всъщност се нуждаят светът и човекът, за да бъдат щастливи. Доброта вместо омраза, великодушие вместо дребнавост, свободна воля вместо оковите на наставници и властимащи. Това е достатъчно за да ни извиси.

Това би могло да осмисли саможертвата на Исус, иначе тя би имала смисъл само на думи. Както много други неща. Много хора говорят възвишено за доброта, благородство и други идеали, но в постъпките им не присъства нищо от тях.

Гледай делата, не думите…

Защото всичко, което Исус не можа да обясни с думи, ни го показа с живота си. И събитията от живота му станаха по-силни от всичките му думи. И до днес.

Advertisements

има 1 коментар »

  1. !!!

    Коментар от Кръстю — април 13, 2012 @ 1:08 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: