Панаира на Vira

март 12, 2012

Впечатленията ми от първите два публикувани разказа след конкурса

Filed under: Популярни, дневник — Етикети: — Диана @ 8:59 am

Позволявам си да взема отношение към конкурса за кратък фантастичен разказ. Позволявам си го по няколко причини. Първо, това, че не участвам, което ми дава поглед отстрани. Второ, като пишещ, и трето, като човек, който има някаква школовка в подбора на произведения. Не казвам опит, а школовка – работих две години с опитен редактор и имах възможност да наблюдавам какво от всичко получено подбира за публикуване и по какви критерии.
Става въпрос за два от разказите, участвали в конкурса. Прочетох ги днес – единият награден, другият – ненаграден. Тук дори няма значение, че познавам творчеството на единия автор, а на другия – не. Двата разказа сами по себе си са показателни. Не може да става въпрос за пристрастност.
Най-съществената разлика е тази, че в „Първи контакт” посланието е поднесено индиректно – чрез случващото се. За мен това е добрият, майсторският начин. В „Последният” започва развитието на някакъв сюжет, след което хубавото послание ти се „декларира” директно от автора. Може би заради кратката форма, но пак казвам, именно в това е майсторството при разказа – да успееш да предадеш посланието чрез героите и случките, отношенията, не директно да го кажеш, както в есе например.
В „Последният” има на няколко места такива, да ги нарека, пропадания, не само едно.
Това исках да кажа. А също и че знам колко е трудно да избираш най-доброто от много, и че критерият не е един – ясен и точен, трябва да се отчетат много неща. Но често с този избор толерираме един начин на писане, а друг отхвърляме и така понякога подвеждаме много хора – писатели и читатели.
Да обобщя – стиловете на двамата автори са различни, не могат да се сравняват. Посланията и на двата разказа ми харесват, просто едното е поднесено по по-верния за мен начин – именно в разказа, а не направо от устата на автора. Това – да не кажеш директно посланието, означава да се довериш на интелигентността на читателя, означава, че не подценяваш читателя, и за мен е много важно. Старая се да го утвърждавам и със своето творчество.
Всичко това го споделям от позицията на човек, който също още се учи и винаги ще се учи, а не на някакъв авторитет, затворен за други мнения. Надявам се да го приемете като градивна критика.

Искам да видите и аз какви съм ги писала преди време за конкурс: Нашият Марс

Вашият коментар »

Няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: