Панаира на Vira

март 11, 2012

Думи, които могат да докосват

Filed under: дневник — Етикети:, , — Диана @ 9:25 am

От творчеството на даден автор винаги най-силно са ме вълнували писмата и дневниците му, ако е оставил такива. Говоря за Стайнбек, Ван Гог, Достоевски – за искрени, непринудени писма. Там, където малките подробности казват много за самия човек. Там, където той не е загадъчен и недостижим. Там, където са всички начала, причини, първоизточници на онова, което изкристализира в изкуство.
Не мога да познавам един човек без тези неща. А всеки автор е преди всичко един човек. Затова харесвам и блоговете, където всеки споделя изкуството си, но пише и за себе си.
Има някои литератори, които дори в писмата си се държат така, сякаш пишат за вечността. Създават голяма дистанция между себе си и теб, до когото е адресирано писмото. Сякаш са го написали не за теб, а за да бъде прочетено след години от техните евентуални бъдещи изследователи.
Не разбирам защо го правят. Бъдещето е неясно. Няма по-ценно време от сегашното. От мига на споделяне, мига на докосване. Дори само с думи. Едва ли някой се съмнява в това колко осезаемо могат да докосват думите, когато са искрени, истински, когато не са безразлични.

Advertisements

3 Коментари »

 1. „Верните думи не са красиви. Красивите думи не са верни.“ -Лао Дзъ (само цитирах 😦 )

  Коментар от Кръстю — март 11, 2012 @ 10:36 am

  • Опитах се да се сетя за контекста на тези негови думи, но не успях. А имат контекст, често дават такива негови изречения като сентенции, но те са части от нещо по-цялостно. Утре ще го потърся. 🙂

   Коментар от Диана — март 11, 2012 @ 10:59 pm

   • Истината винаги е някъде по средата. Аз си позволявам да я поляризирам в отделни случаи, за да покажа нещо точно определено. Но най-хубавите неща си остават онези, за които „думите са излишни“ 🙂

    Коментар от Диана — март 12, 2012 @ 11:41 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: