Панаира на Vira

март 3, 2012

Достойни наследници

Filed under: Популярни, дневник — Етикети: — Диана @ 9:26 am

Да, Трети март дойде да ни припомни идеалите, за които са се борели много достойни българи. Защо тези идеали през повечето останали дни на годината ги забравяме? Днес сме по-примирени, по-обезверени, духът ни едва намира сили да се справи с нещата от битието. И пак заради това, че няма високи идеали, към които да се стреми. Някак си всичко хубаво се потъпква. Повече се набляга на лошото – така, че да накараш хората да повярват, че това е действителността и няма спасение от нея. Тази сутрин не е точно така и това е хубаво, вдъхновяващо е.
Прочетох. Получих и едно писмо в пощата си, в което се казва: Да бъдем достойни наследници на хората, загинали за България!
Прави ми впечатление и това, което Анди учи в училище за събитията тогава. Той специално е запомнил най-вече зверствата от всичко, което господинът е разказал. Как са сложили Рада войвода в чувал, зашили са го и са я хвърлили в реката. Как са клали деца и възрастни хора. Тези неща са го впечатлили най-много и тях ми ги разказва на мен.
В онези времена българите също са били бедни и са мизерствали. Кой е успявал да повдигне духа им, защо сега сме по-равнодушни и по-бързо се отказваме? Трябва ли да почнат да ни третират така – зверски, за да се събудим? Те всъщност ни третират, но по по-фини и „човеколюбиви” начини.
И аз самата се слагам в това число – на по-примирените. Мога да пиша много за високите идеали, но са нужни не думи, а действия. Аз мога да се преборя с несправедливостите само в едно много малко пространство около себе си. Повече не мога сама. Така е с всеки. За да се задейства обединителната сила, трябва да има наистина висока и стойностна цел.
Може би времето само определя раждането на героите и въздигането на духа.
Хубав е този празник – нека да ни е честит!
Нека наистина да ни припомни, че можем да бъдем достойни наследници на онези българи!

Вашият коментар »

Няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: