Панаира на Vira

февруари 21, 2012

Каквото и да направиш, иди при фройдиста, и той ще го сведе до секс

Filed under: Популярни, дневник — Етикети:, — Диана @ 1:21 pm

Каквото и да направиш, иди при фройдиста, и той ще го сведе до секс. Нищо по-висше не съществува за него. Той живее в калта и не вярва в лотоса. Занеси му лотосов цвят, той ще го погледне и ще го превърне в кал. Ще каже: „Това не е нищо, то е просто мръсна кал. Не е ли произлязло от мръсна кал? Щом като е родено от мръсна кал, тогава и то трябва да е мръсна кал.” Сведи всичко до неговата причина, и това е истината.
Тогава всяка поема се свежда до секса. Всичко прекрасно се свежда до секса и перверзията и до потискането: Микеланджело е велик художник? – тогава изкуството му трябва да бъде сведено до някаква сексуалност. И фройдистите стигат до абсурди. Те казват: Микеланджело, Гьоте или Байрон – всичките им велики творби, които носят огромна радост на милиони хора, не са нищо освен подтиснат секс – може би Гьоте е бил започнал да мастурбира и е спрял. Милиони хора са спрели да мастурбират, но не са станали Гьоте.
Това е абсурдно. Но Фройд е господаря на света на тоалетната. Той живее тук, това е неговият храм. Изкуството се превръща в патология, поезията се превръща в патология, всичко става перверзия. Ако фройдистките анализи успеят, тогава не би имало Калидаса, нито Шекспир, нито Микеланджело, нито Моцарт, нито Вагнер, понеже всички ще бъдат нормални. Тези са ненормални хора. Тези хора са психично болни според Фройд. Най-великите са сведени до най-низшите.
Буда е болен според Фройд – тъй като всичко, за което говори, не е нищо друго, освен подтиснат секс.
Този подход превръща човешкото величие в грозота. Пази се от него. Буда не е болен. Всъщност, болният е Фройд. Покоят на Буда, радостта на Буда, празникът на Буда – това не е болест, това е пълно разцъфтяване на здравето.
Но за Фройд нормален е онзи, който никога не е изпял една песен, който никога не е танцувал, който никога не е празнувал, никога не се е молил, не е медитирал, никога не е създал нещо, той е нормален: отива в офиса, връща се вкъщи, яде, пие, спи и умира. Не оставя зад себе си ни следа от своята творческа способност, не оставя нито знак някъде. Този нормален човек май че е много посредствен, тъп и мъртъв. Има подозрение, че понеже Фройд сам не е можел да твори – той е бил нетворяща личност – той е отрекъл самото творчество като патология. Напълно съществува възможност той да е бил посредствен човек. Именно неговата посредственост се чувства засегната от всички велики хора на земята.
Посредственият ум се опитва да намали всяко величие. Посредственият ум не може да приеме, че може да има нещо по-голямо от него. Това наранява. Това е отмъщението на посредствения – цялата тази психоанализа и нейната интерпретация на човешкия живот. Пази се от нея.

Съвременната психология все още не е цялостна наука. Тя виси по средата. Много е нестабилна, не е сигурна за нищо. Тя си служи повече с предположения, отколкото с опита. Все още се бори да съществува.

Ошо, Сърдечната сутра, изд. Шамбала

Advertisements

има 1 коментар »

  1. Диана, моите уважения, но твърде емоционални и неаргументирани са ти съжденията по отношение на материя, която не познаваш. Кое ти дава основание да смяташ своята гледна точка като фундаментална и единствено вярна?
    Чета те понякога, въпреки, че усещам твоята неприязън (и още не мога да си обяся с какво я предизвиках, освен с това, че се припознаваш във всичко написано по блоговете). Твоето отношение трябва ли да става мой проблем? Не ме познаваш, а и не искаш да ме опознаеш явно, но това пак не е мой проблем. Не можем да се харесваме на всички, нито е нужно. А блоговете не са място за „разчистване на сметки“.

    Коментар от Svet Lana — февруари 21, 2012 @ 2:31 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: