Панаира на Vira

септември 14, 2011

За да спечелиш, трябва да загубиш

Filed under: Популярни, дневник — Етикети: — Диана @ 7:46 am

Снощи четох приказка на Ангел Каралийчев, която… не ми хареса. И се опитах да разбера, там – в мен, нужни ли са такива приказки – не просто жестоки, тъжно жестоки, с някаква измислена надежда – невъзможна, тъй като всичко в тях противоречи на истината и светлината.

„Каква е разликата между пустотата на детето преди оформянето на егото и пробуденото състояние на един Буда, в което той прилича на дете?

Има прилика, има и разлика. В същността си детето е Буда, но неговото Състояние на Буда, неговата невинност, е естествена, не спечелена. Неговата невинност е вид невежество, не постижение. Неговата невинност е несъзнателна – то не я осъзнава, не я помни, изобщо не я забелязва. Тя е тук, но то не я съзнава. То ще я загуби. Трябва да я загуби. Раят ще бъде загубен рано или късно, то е на пътя към това. Всяко дете трябва да мине през всички видове поквара, нечистота – светът.
Невинността на детето е невинността на Адам преди изгонването му от Градината на Еден, преди да е вкусил от плода на познанието, преди да е станал съзнателен. Тя е била подобна на животинската. Вгледай се в очите на някое животно – крава, куче – и там има чистота, същата чистота, която съществува в очите на Буда, но с една разлика. А разликата също е огромна: Буда се е върнал у дома; животното още не е напуснало дома си. Детето е още в Градината на Еден, още е в Рая. То ще трябва да го изгуби – защото за да спечелиш, трябва да загубиш.
Буда се е върнал у дома – целия цикъл. Той е излязъл, загубил се е, заблудил се е, навлязъл е дълбоко в тъмнината и греха, и нещастието, и ада.Онези преживявания са част от зрелостта и израстването. Без тях ти нямаш гръбнак, ти си безгръбначен. Без тях твоята невинност е много крехка. Тя не може да устои на вятъра, не може да понася бури. Тя е много слаба, не може да оцелее. Тя трябва да мине през огъня на живота – хиляда и една извършени грешки, хиляда и един пъти падаш и се изправяш отново на краката си. Всички тези преживявания бавно, бавно те карат да узрееш, правят те зрял, ти порастваш.
Невинността на Буда е невинността на зрял човек, напълно зрял.”

Ошо, Сърдечната сутра

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: