Панаира на Vira

октомври 30, 2010

За амбициите

Filed under: Популярни, дневник — Етикети:, , — Диана @ 2:23 pm

Ошо, „Дао – трите съкровища“

…Амбициозният ум не може да обича. Това е невъзможно, защото най-напред той трябва да удовлетвори амбицията си. Трябва да принесе в жертва всичко заради нея. Ще продължи да жертва своята любов. Погледни амбициозните хора – ако се стремят към пари, все отлагат любовта. Утре, когато са натрупали пари, тогава ще се влюбят; точно сега това е невъзможно, изобщо не е практично; точно сега те не могат да си го позволят. Любовта е релаксация, а те се стремят да постигнат нещо – някаква цел. Може би това са пари, може би е власт, престиж, политическо положение. Как могат да обичат сега? Не могат да са тук и сега – а любовта е феномен на тук и сега. Любовта съществува единствено в настоящето, амбициите съществуват само в бъдещето: любовта и амбициите никога не се срещат.
Ти не можеш да обичаш. А ако не можеш да обичаш, как можеш да бъдеш обичан от някой друг? Любовта е дълбоко общуване между две същества, които са готови да бъдат заедно – в този момент, не утре; които са готови да бъдат тотално в този момент и да забравят цялото минало и бъдеще. Любовта е да забравиш за миналото и бъдещето и да си спомниш за настоящия момент, за този пулсиращ момент, за този жив момент. Любовта е истината на момента.
Амбициозният ум никога не е тук, той винаги е на път! Как можеш да обичаш някой, който непрекъснато тича? Той непрекъснато е на състезание, непрекъснато е в конкуренция; той няма време. Или си мисли, че някога в бъдещето, когато целта е постигната, когато е добил властта, към която се е стремил, богатствата, които е желал, тогава ще се отпусне и ще обича. Това няма да стане, защото целта никога няма да бъде постигната.
Амбицията никога няма да бъде удовлетворена. Не е в нейната природа да бъде удовлетворена. Ако удовлетвориш силна амбиция, от нея незабавно израстват хиляда други амбиции. Амбицията никога не спира. Ако я последваш, ако я разбереш, тя може да спре точно на момента. Но ако я захранваш с енергия, как можеш да обичаш? Затова хората са толкова нещастни, опитвайки се да бъдат някой – нещастни, защото не получават любов, нещастни, защото не могат да обичат.

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: