Панаира на Vira

октомври 25, 2010

STARRY NIGHT НА ВАН ГОГ

Vincent Van Gogh – Starry Night

Из книгата на Ошо „За творчеството“

Винсент ван Гог бил син на беден баща, който работил в мина за въглища. Той никога не се образовал, никога не посещавал училище по изкуствата, но станал един от най-великите художници на света.
Само преди няколко дни видях снимка на една от неговите картини. Заради тази картина всички художници му се смеели, а какво да кажем за останалите? – защото той бил нарисувал звездите по начин, по който никой не ги бил виждал – като мъглявини, всяка звезда в движение, като непрестанно въртящо се колело. Кой бил виждал такива звезди?
Дори и другите художници казвали: „Ти си се побъркал – това не са звезди!“ И освен това дърветата, които нарисувал под звездите, се извисяват по-нагоре от звездите. Звездите остават далеч назад, а дърветата достигат много над тях. Е, кой е виждал такива дървета? Това е просто някаква лудост!
Но преди няколко дни аз видях подобна снимка. Сега физиците са открили, че Ван Гог е прав: звездите не са такива, каквито изглеждат, те са точно според начина, по който Ван Гог ги е нарисувал. Бедният Ван Гог! Какви очи е трябвало да има този човек, за да види това, което на физиците е отнело сто години да открият, с всичките им големи лаборатории и голяма технология. А Винсент ван Гог, колкото и да е странно, установил точната форма на звездите просто с невъоръжено око. Те се въртят, те са като въртящи се дервиши – те не са статични по начина, по който ги виждате.
А когато го попитали за дърветата – „Къде си видял тези дървета, които се издигат над звездите?“, – той рекъл: „Това са дърветата, които открих, докато седях до тях и слушах техните амбиции. Чух дърветата да ми казват, че те са амбициите на земята да достигне до звездите.“
Може би още няколко века ще бъдат необходими на учените да открият, че дърветата наистина са амбициите на земята. Едно нещо е сигурно: че дърветата се движат срещу гравитацията. Земята им позволява да вървят срещу гравитацията – подкрепя ги, помага им. Може би земята иска някаква комуникация със звездите. Земята е жива, а животът винаги иска да върви все по-високо и по-високо и по-високо. Няма граници в неговите стремежи. Как ще разберат това бедните хора? Те нямат интелигентността.

Advertisements

2 Коментари »

  1. http://www.youtube.com/watch?v=nkvLq0TYiwI 🙂

    Коментар от ssk — октомври 25, 2010 @ 11:09 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: