Панаира на Vira

юли 22, 2008

Самопровъзгласилите се „символи”

След последните разкрития на Книги News и след този клип, в който Божана Апостолова си натиква главата на Тома Марков между краката (да, няма никаква грешка), мога да кажа само следното:

За какви ценности се борим ние тогава, за какви устои, за какъв свят на децата ни… Какъв идеализъм ме тресе мен самата… И това, дето до вчера бях в дилема дали да приема борбата на Книги News за основателна и безкористна. Ми не само че я приемам, а и направо се включвам. И не в тила, а на фронта. Защото това, което видях, го приемам като гавра лично с моите разбирания за литература, литератор, морал и съзнание. Не искам да съдя хората за държанието им, но това не са обикновени хора, а макар и самопровъзгласили се „символи“, литературния ни, културния ни елит. Както е написал един от коментиращите под клипчето: „Това е жената, пред която литературен Пловдив се прегъва в кръста.“

В тази връзка ви моля, всеки, който може да бъде съпричастен към каузата на Книги News, да разпространи статията ми за тях или да ги представи от свое име – така, както сам вижда нещата. Подарявам я на списания, електронни и хартиени вестници, на всеки, който я иска и му отърва да я публикува.

Advertisements

18 Коментари »

 1. само да подметна – в статията, към която си дала линк, има поне три груби правописни и стилистични грешки, толкова ми се набиха в окото, други не съм търсил. кви книги, ква култура, кви пет лева.
  така че – мене не ме брой като техен поддръжник, съжалявам

  Коментар от batpep — юли 22, 2008 @ 5:40 pm

 2. ок, batpep

  Коментар от Диана — юли 22, 2008 @ 8:00 pm

 3. Аз не търся грешки, а и смятам, че за тази работа си има редактори, които да оправят правописните грешки. За стилистичните грешки – не са от моята компетентност. Тук мисля, че иде реч за друго, а по точно за борбата срещу пошлостта в литературата ни. Така, че мен ме брой.

  Коментар от вили — юли 22, 2008 @ 11:01 pm

 4. Броя те, Вили, ти си номер едно (във всяко отношение 🙂 )

  Коментар от Диана — юли 22, 2008 @ 11:10 pm

 5. 😆 😆 😆

  Коментар от вили — юли 22, 2008 @ 11:21 pm

 6. И мен ме брой!

  Коментар от Муниконтин — юли 23, 2008 @ 12:53 am

 7. я виж какво намерих http://www.slovo.bg/old/litvestnik/121/lv0121007.htm
  но в интерес на истината книги нюз не е на необходимата висота – струва ми се, че авторът на всичките статии е един самотен воин, който прекалява с повторенията и текстовете му имат нужда от здраво редактиране, за да покаже що-годе някакво ниво и да бъде приет сериозно. Иначе аз лично страхотно се забавлявам със сайта, въпреки че мигащите банери ми извадиха очите.

  Коментар от scanman — юли 23, 2008 @ 7:01 am

 8. Две връзки за съпоставка:

  Рецензия на „Войната на видовете“ в ShadowDance

  Представяне от автора на „Войната на видовете“ в Книги NEWS (има малко и от списващия сайта в края на текста)

  Доста… любопитна разлика в оценките. 😈 Поне според мен този сайт издиша. А за скандалите в българския литературен „елит“, меко казано, не ми пука.

  Коментар от Daggerstab — юли 23, 2008 @ 10:58 am

 9. Диана, привет!

  Пиша Ви вече две писма.Връщат се като Недоставена поща. Не знам защо е така. Как да се свържем?

  Г.

  Коментар от Георги — юли 23, 2008 @ 2:26 pm

 10. Получих ги и двете и отговорих 😀

  Коментар от Диана — юли 23, 2008 @ 3:35 pm

 11. […] настана по инициатива на Диана която пита “За какви ценности се борим ние тогава, […]

  Pingback от Храсталаците на българския литературен елит горят « Седим и мислим… — юли 23, 2008 @ 3:45 pm

 12. Такааа… неведнъж съм казвала, че съм пристрастна и че ми е трудно да бъда обективна. Освен това смятам, че никой не може да бъде НАПЪЛНО обективен. Първо, защото не може да знае всичко и второ, защото никой не умее да прави преценки извън своята индивидуалност, просто такова нещо не е във възможностите на човека.
  Но въпреки това има повече и по-малко обективен поглед и да разсъждаваш обективно (относително обективно) всъщност е нещо, което се учи.
  Наистина трябва да имаш много широк поглед, много знания, умения, търпение и опит. Стоян Вълев всичко това го има, така смятам. (А Стоян Вълев е човекът, който пише Книги News.) Ще цитирам някого от едно писмо: „Стоян Вълев е журналист с много години практика, но за да излезе даденият материал на минутата, съвсем резонно бърза… Целта е да се промени климатът в литературата, да не бъдат приемани така безкритично постмодерните мафиоти, да се създаде среда за друг вид възприемане на словото.”
  Усещам, че повечето хора не разбират истински неговото делото, но никого не искам да насилвам да вниква по-надълбоко. Знам, че трудно се разбира, не само в наше време, във всяко едно време кой е крив и кой – прав. Трябва да минат години и от бездънните недра на историята да изскочи истината. (Само ще ви припомня, че така са гледали и на Дон Кихот неговите съвременници. Сега Дон Кихот е герой, но тогава е бил просто един самотник, смешник, различен и убеден в правотата си.)
  Остава да виси само въпросът – нужно ли е или не да ни пука за каквото и да било.
  Моят личен отговор е, че е нужно.
  И на мен не ми пука за елита, но ми пука за литературата. И не защото аз пиша такава, а защото децата ми четат.

  Коментар от Диана — юли 23, 2008 @ 8:08 pm

 13. do you know any information about this subject in other languages?

  Коментар от dil okullari — юли 30, 2008 @ 1:43 pm

 14. Unfortunately I don’t have any. But I may ask somebody to translate the original article in English. Are you seriously interested?

  Дали имам информация по тази тема на други езици? – така го разбирам това.

  Коментар от Диана — юли 30, 2008 @ 1:53 pm

 15. Този е спамър – появи се и на моя блог с абсолютно същия текст под публикация, от която едва ли някой чужденец би се интересувал. Спам-връзката е в името му, също като на онези мили руснаци, които се появиха наскоро.

  Коментар от Daggerstab — юли 31, 2008 @ 10:35 am

 16. Мерси, Daggerstab, от сега нататък ще ги трия такива 🙂 Руснаците не са ме посещавали.

  Коментар от Диана — юли 31, 2008 @ 1:03 pm

 17. […] сега коментари по разни блогове, но намирам само това и това. този път поети (предимно интернетски) […]

  Pingback от monstruesque » Blog Archive » коментари разни — август 2, 2008 @ 12:03 pm

 18. Какво я дъвчете Божана Апостолова – тя е дърта, жилава и отровна, за нищо не става.За да си меценат, трябва да си извадил от собствените си пари, тя живееше в кавратал „Смирненски“ /Пловдив/,сутрин си разхождаше кучето, не ходеше на работа, пълен непукист, номенклатурчик, и двамата с мъжа и са нечистоплътни, отблъскващи, елементарни. Когато забогатя почна да парадира коя е – видяхме вече и от клипа , а иначе я знаем що за птица безнравствена е била и си е, обича показността, ама най-добрите деца и младежи на Пловдив не издадоха книжките си при нея. И пред ис беше повлекана и колко поетчета пред мъжа и са минали през къщата и и са я овършали.Била е смешна и ще бъде. не може да си от тинята и да се завиеш с дантели – пак ще си миришеш на кочина. Какво обиждала Гергов – само да има полза от него – ще го олиже отгоре до долу барабар с прасетатата, дето са и в тъпата глава.

  Коментар от таня — септември 26, 2008 @ 10:34 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: