Панаира на Vira

юли 2, 2008

Майката на природата (теорема на Vira)

 

Съвременната стара вещица – свекървата – това е бивша нормална съвременна вещица. Какво кара една уважаваща себе си вещица да се превърне в такова чудовищно чудо на чудесата, каквото е свекървата?

Първо, това е, разбира се, любовта ú към нейния син и нежеланието ú да го дели с друга. Какво представлява съвременният вещерски син?

Като представител на онази половина от човечеството, която не притежава никакви магически способности (с едно единствено изключение – д-р Йоткер), той естествено е напълно обикновен. Постоянно твърди, че жените са нерационални, но именно нерационалното в тях го привлича с метежна сила.

По време на израстването си той получава от своята майка (и бъдеща стара вещица) солиден запас непрактичност, от която по-късно решава да се отърве, заклеймявайки я като спънка в живота. И започва да измисля практични неща. Не е чудно, че всичко практично е изобретено от мъже.

Как да не обича майката своя пораснал син, като вижда в него всичко, което никога не е могла да бъде (въпреки че винаги се е надявала, че ще стане). Да, вижда в него самото съвършенство, излязло изпод собствените ú непрактични ръце, и не е готова да го подари на друга.

Второ, това е съперничеството с „другата“. Две вещици, които се борят за сърцето на един вещерски син, са незабравима картина. Едната – опитна, с дълъг житейски път и силно развит собственически инстинкт, другата – отракана и нахална, заблудила се, че морето ú е до колене.

И тук отново се намесва практичността. Няма нищо по-практично от закона за продължаване на вида, изобретен от природата. А от казаното по-горе, че всичко практично е изобретено от мъже, следва, че природата е също мъж. Но тъй като всеки мъж е вещерски син, то майката на природата е една стара опърничава вещица – свекърва на свекървите – и затова всичко в света е така оплескано и противоречиво.

Advertisements

6 Коментари »

 1. Ха-ха-ха. Наистина всичко е противоречиво. Но я се пробваите, колкото и нахални да сте и да си мислите, че морето е до колене да се преборите (пък дори и за едно единствено нещо)със старата вещица. Ама тя ще ви хапне, сдъвче и изплюе преди дори да сте се усетили да и направите и най-елементарната магийка. Но пък не можете и да отречете, че има и добрички стари вещички. Ама за съжаление те са като четирилистните детелини. Кът.:)

  Коментар от kalina — юли 2, 2008 @ 9:50 pm

 2. аз, честно да си призная, се пообърках :), но друго си мислех днес, докато пак си роптаех срещу тез стари вещици … ного забравиииих … а, да – как така не обичат снахите си и само вършат, правят, струват срещу тях, а обичат децата, излезли от тях? Ще кажете, ама те са деца и на сина й. То е така … по принцип. Ама е и част от снахата … Дид, много се извинявам, че изобщо отворих темата за свекървите, просто ти разводних поста с глупости:D

  Коментар от deni4ero — юли 2, 2008 @ 10:33 pm

 3. Ааа, напротив, много се радвам, че я повдигна! Ето, че в резултат на това изведох първата си теорема! Казах, че ми е трудно да пиша за свекървите, но то е защото си нямам свекърва. Тук съм разсъждавала от своя гледна точка – демек, когато аз стана свекърва. И се получи бе, виж!

  Коментар от Диана — юли 2, 2008 @ 10:41 pm

 4. Аз имам, но тя е изключение от общото правило.Добричка е и винаги се съобразява с мен, даже прекалено много. Второ тя е далеч – на цели 45-50км. Веднъж годишно ходя при нея и тя на Коледа е у нас(т.е. 2 пъти за година).Синът й обаче я посещава редовно 3-4 пъти месечно. 😦 А ти, Дид , едва ли ще си такава вещица, за каквато пишеш. Ти си мила, добра, човечна… 🙂 😉 😉

  Коментар от вили — юли 2, 2008 @ 11:23 pm

 5. макар че много не съм съгласна с Калина, че са толкова велики старите вещици. Да, признавам си, има такива, които са символ на абсолютното зло и колкото и да си добър, нищо не помага, но има и такива, които са си просто стари и младите могат да ги надвият. Въпреки че, лично за мене, това е толкова безсмислена работа, защото, щом и двете обичат един и същи човек, защо трябва неща от сорта „тя е такава, а пък майка ти е онакава …“ тъпо е, ама, айде, да им дадем гювеч на старите вещици малко, а 😉

  Коментар от deni4ero — юли 2, 2008 @ 11:24 pm

 6. 🙂

  Коментар от astilar — юли 2, 2008 @ 11:57 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: