Панаира на Vira

април 7, 2008

Великденски яйца, боядисани с люспи от лук

Filed under: Популярни — Етикети:, , — Диана @ 1:35 pm

Навремето великденските яйца са ги боядисвали с природни бои. И аз се научих да го правя (не е никак сложно) не защото не харесвам съвременните оцветители, а защото боядисаните с люспи от лук яйца стават изключително красиви и неповторими.

За съжаление не съм снимала нито едно от тях да ви го покажа, но мога да опиша как се прави за тези, които биха искали да опитат.

Защо толкова рано? Не е никак рано, защото трябва да си съберете предварително люспи от лук. Всички отпадъци от обелването на лука ги отделям в една торба и до Велик ден събирам достатъчно. Ако не, отивам в близкия „плод и зеленчук“ и помолвам да ми оберат нападали люспи от щайгите.

Като дойде време за боядисването:

Трябват ви: по-бели яйца (но и по-тъмни стават), непотребен дамски чорапогащник, конец и прясно набрани дребни листенца и тревички с интересна форма – здравец, дори миниатюрни листа (съвсем млади) от кестеново дърво.

Чорапогащникът се нарязва на правоъгълни парчета с големината на пощенска картичка (в неопънато състояние). Конците също си ги нарежете предварително за по-удобно. Яйцата – сурови – ги измийте и подсушете. Пригответе си една чинийка с няколко капки олио в нея.

Сложете люспите от лука в тенджера, залейте ги със студена вода и сядайте да връзвате яйцата.

Как става това: Потапяте леко листенцето в олиото, за да се омазни от едната страна. Поставяте го върху яйцето – с олиото към черупката. Гледате да не мърда и да не се размазва много-много (макар че не е фатално). И цялото това нещо го увивате с парче чорапогащник, което опъвате хубаво по яйцето и усуквате отзад (противоположно на листото). Усуканото място връзвате здраво с конец. Отрязвате стърчащите краища и пъхате в тенджерата при люспите лук и водата.

Като приготвите всички яйца и ги настаните добре на мекичко между лучените люспи, слагайте тенджерата на котлона. Оставете да ври 15 – 20 минути и после обезателно яйцата да изстинат в тенджерата с лука. Така ще се боядисат най-добре – до красиво керемидено червено. Чак тогава ги извадете, внимателно отрежете и отделете увивните материали, и като изсъхнат яйцата, ги намажете с малко олио.

Както казах, стават с неповторим и наситен червен цвят, там, където е било листенцето може да се оцветят и в бледо зелено, а отзад, където е бил усукан чорапогащникът, се получава шарка като фина мрежа – като център на паяжина.

Наистина жалко, че нямам снимка.

Успех – на който реши да опита!

Ето я и снимката: тези ги направи сестра ми

Тези са от мен:

Advertisements

17 Коментари »

  1. Звучи много красиво … и трудоемко 😀

    Коментар от deni4ero — април 7, 2008 @ 2:52 pm

  2. Ааа, въобще не е трудоемко – само така звучи 😀

    Коментар от vira111 — април 7, 2008 @ 3:49 pm

  3. 😀 благодаря ти за идеята! звучи много забавно, а резултатът със сигурност ще да е миниатюрни, великденски произведения на изкуствата 🙂 обожавам великден, обожавам да боядисвам яйца! тази година със сигурност ще се възползвам от идеята ти, и ще ти споделя снимки на крайният резултат 😀

    Коментар от Niili — април 8, 2008 @ 10:54 am

  4. Непременно сподели! Аз точно тази година смятам да не ги правя, защото по Великден ще бъдем в Момчиловци, където всички така си ги боядисват (от там го знам и начинът). Затова съм решила да им направя нещо по-софийско 😀 Купих от онези – седефените бои и също ще кача снимки 😀
    Това, което казах сега, ми напомни една друга случка – В Момчиловци има цех за плетени дрехи и от там си купих навремето една много хубава блуза (с цветовете на дъгата почти). Тук в София всички и се възхищават – колко е красива, а в Момчиловци на никого не му прави впечатление, понеже повечето жени имат същите. Та така и с яйцата 😛

    Коментар от vira111 — април 8, 2008 @ 1:12 pm

  5. страхотна идея, май съм чувала за нея, но не помня много, много :mrgreen:

    ако успея да събера поне мъничко люспи от лук, ще изпробвам и снимам обезателно 😀

    Коментар от simplyblue — април 8, 2008 @ 1:37 pm

  6. От ИГЛИКА (понеже бешее постнала коментара си в друга тема):
    Да, определено стават много красиви и някак си по-битови. А и не се притесняваш боята отровна ли е или не, като ти се спука яйцето.

    Коментар от vira111 — април 8, 2008 @ 1:59 pm

  7. Аз съм чувала и за друг начин, но не съм го пробвала – самото яйце се увива произволно с люспи от лук (по-големички) и накрая се покрива с парчето чорапогащник и се връзва здраво. Така опакованите яйца се варят в тенджера с вода и пак се оставят да изстинат в нея. Там, където се застъпват люспите, се преливат нюанси от светло бежево до керемидено червено – абе изобщо красота и цвят, който не може да се докара с бои. 😀

    Коментар от vira111 — април 8, 2008 @ 2:03 pm

  8. абе, малко оф топик, обаче, люспите от лук са приложими и като… боя за коса! 😀 става леко червеникава и расте като луда – друг е въпросът, че миришеш в главата на бира скара… 😀

    Коментар от Niili — април 8, 2008 @ 9:36 pm

  9. Я кажи как точно се прилагат – както съм чувствителна на тема боядисване на коса, като нищо може да опитам 😀

    Коментар от vira111 — април 8, 2008 @ 10:10 pm

  10. 😀 ами, правиш силна настойка от лучени люспи и я оставяш да изстине – колкото повече лучени люспи, толкова по-добре… но, не очаквай кой знае колко ярък цвят – по-скоро, тази отвара се използва повече за подхранване и здравяване на косата, но има и лек оцветяващ ефект. но, предупреждавам – мирише много силно на лук 😀 (то се очакваше на виолетки да мирише, нали :- P )

    Коментар от Niili — април 9, 2008 @ 8:08 am

  11. 😀 ами, правиш силна настойка от лучени люспи и я оставяш да изстине – колкото повече лучени люспи, толкова по-добре… но, не очаквай кой знае колко ярък цвят – по-скоро, тази отвара се използва повече за подхранване и здравяване на косата, но има и лек оцветяващ ефект. но, предупреждавам – мирише много силно на лук 😀 (то се очакваше на виолетки да мирише, нали 😛 )забравих да кажа, че обливаш с това нещо косата след къпане и втриваш в корените, и така…

    Коментар от Niili — април 9, 2008 @ 8:08 am

  12. Ако опитам, ще покажа снимки 😀 😀

    Коментар от vira111 — април 9, 2008 @ 8:23 am

  13. […] 2. импровизирах с тази технология. […]

    Pingback от боядисахте ли си яйцата? « simplyblue — април 24, 2008 @ 2:10 pm

  14. Ето как станаха

    Коментар от Иглика — април 25, 2008 @ 6:49 am

  15. Супер са! Още вчера ги открих в голдънския форум 😀

    Коментар от vira111 — април 25, 2008 @ 7:15 am

  16. Аз пък тази година 2010 година боядисвах яйцата в четвъртък.Но и тогава видах тази идея и сега ще боядисвам яйца и в събота.А да не забравя че и една приятелка ме кани да боядисваме яйца заедно такаче тази година 2010 ще боядисвам яйца 3 пъти. 😀

    Коментар от Dimana — април 2, 2010 @ 7:44 pm

  17. Здравей Диана,

    Последвах съветите ти за боядисване на яйца с лукови люспи. Искам да ти благодаря за подробното описание на технологията. Баба ми правеше такива яйца, много ги харесвах, но никога не съм знаела, как точно става. Затова съм доволна от резултата – хем станаха красиви, хем си припомних детството. Тази година бях настроена на вълна „природни бои“. Затова импровизирах още с коприва, бъз и червено цвекло. Е, малко бледи се получиха, защото не приготвих силни концентрати, но пък пастелните нюанси също са красиви. Качих няколко снимки на едно място, ак оискаш да ги видиш:
    http://dox.bg/files/dw?a=59ac7a943b

    Още веднъж ти благодаря за подробното и приятно описание. Поздрави!

    Коментар от Светла — април 5, 2010 @ 4:48 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: