Панаира на Vira

април 4, 2008

Общото благо

earth.gif

Какво е „общо благо“ – повече хора да са добре, по-малко да са зле? Да, но зависи от коя страна си.

Всички политици, които управляват държавата, прилагат това уж мащабно мислене, заради което смятат, че просто са длъжни да пренебрегнат отделния човек. А същевременно, явно не смятат себе си за отделни хора, защото, видно е, че не се самопренебрегват.

Та какво е „общото благо“ от позицията на обикновения човек, не на политика?

Такова нещо няма! Не може да има.

Винаги едни ще са доволни, а други не, утре – обратното. Зависи кой на какъв хал е в момента.

Винаги едни ще са съгласни, а други не и яростно ще защитават позициите си.

Това противоборство си е заложено в природата на нещата.

Винаги едни ще го разбират, а други не. Въпросът е кои ще са повече.

Но които и да са повече, благото няма да е общо, то ще принадлежи само на едните.

Та за какво „общо благо“ да говорим тогава? Нито има „общо благо“, нито „общ интерес“. И благото и интересите са частни.

Затова обикновеният човек никога няма да е доволен от управляващите го каквито и да са те, защото никой от тях не е вездесъщ да въдвори общо благо на Земята.

Блог класацията на България

Advertisements

3 Коментари »

 1. Железният закон на капитализма: 80 : 20. Където и да отидете, все едно и също- 20 % от населението на една страна са икономически активни, на практика те движат икономиката, прогреса. И прибират 80 % от парите.

  Останалите 80 % от хората продават преди всичко труда си и са прости изпълнители. И… получават само 20 % от парите.

  Коментар от Апостол Апостолов — април 6, 2008 @ 3:09 am

 2. Може би мнението ми да е много забулено и неясно. И все пак, ще си позволя да поразсъждавам на глас. Терминът „общо благо“ според мен е висша форма на неопределеност – първо, кое е общо, и второ, какво е благо? И двете са достойни за висше образование… 🙂

  А какво ще стане, ако всеки започне да гради своето щастие така, че да е щастлив без да пречи на другите? Правиш своето, „си себе си“ ама така, че другите покрай теб да са си каквото (каквито) са? Когато всеки достигне това състояние, няма ли общото благо да изплува от само себе си? Едно време един (когото така и не можах да харесам!) каза – „Свободата е когато всеки се стреми да защитава правата на другите“. Ами да – когато всички се движим по този закон, тогава моите права ще защитават всички около мен – и така всички ще сме доволни. Това ли е „общото благо“?

  От друга страна, ако говорим за „общо“ и „общество“ като термин, трябва да е ясно – група индивиди, организирайки се във общество, доброволно се отказват от част от свободите си, за да могат да съществуват заедно. Това значи ли, че колкото повече развиваме обществото, толкова повече не сме свободни? Толкова повече се отказваме от себе си, за да бъдем „приети от обществото“?

  Ама, аз вместо да отговарям, взех да питам… Едно обаче съм сигурен – щастие и политика са несъвместими понятия, било в България, Европа, Америка, Марс или – избери си галактика… 😉

  Коментар от vladi57 — април 6, 2008 @ 4:52 am

 3. Апостол и Влади, всякакви разсъждения по темата са валидни. Моите например дойдоха от един предишен пост: „Възможно ли е да сме едновременно толкова малки и толкова големи”. И по-точно от това (в коментарите): „ако сме поставени пред избор – да жертваме един човек в името на общото благо – правилно ли е това? Защото за мен лично не е правилно. Аз бих спасила човека и бих жертвала общото благо. Човекът може да изглежда малък в мащабите на цялото общество, но сам по себе си той е нещо много, много голямо. Та, правилно ли е?”

  Влади, по въпроса „Това значи ли, че колкото повече развиваме обществото, толкова повече не сме свободни?” – аз мисля, че значи. Въобще разсъжденията ти ни най-малко не са неясни. Формулата, която предлагаш за постигане на общо благо, смятам, че точно нея я прилагаме повечето хора в семействата си, т.е. правим това за близките си и те го правят за нас.

  Сигурно има и още много какво да се каже. Даже си мисля, че и стихотворението ми „Една обикновена млада чайка” също има връзка с темата, понеже въпросната чайка така е притисната от бесовете на обществото (морето), че никак не може да лети и малко й остава да падне и да се разбие. Това поне аз вложих в него 🙂

  Коментар от vira111 — април 6, 2008 @ 10:22 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: