Панаира на Vira

март 20, 2008

Суетата на земята

Filed under: дневник, есета — Етикети:, , — Диана @ 2:47 pm

ugly_eg.gif

Много от написаното на този свят е преходно, но има и такова, което не е. Едно от нещата „без време“ са приказките на Андерсен (но истинските, не адаптираните им варианти). Докато ги четох за пореден път, все се питах на какво се дължи това. Но обяснението е просто:

Веднъж размишлявах за бъдещето. Какво ще се промени до неузнаваемост и какво от днешния свят ще остане. За да разбера това, се върнах към далечното минало – да сравня по какво си приличаме ние, днешните хора, с онези, живели тогава, и по какво се различаваме.

И разбрах, че има неща в човека, които не се променят, независимо от промените около него, независимо от времето. Вечните неща, колкото и изтъркано да звучи – начинът, по който обичаме и мразим, съчувстваме или презираме; начинът, по който разделяме нещата в света на хубави и грозни, по който приемаме правдата и отхвърляме неправдата; неспособността ни да понасяме самотата, да приемаме тъмнината; нашите страсти: желанието да имаш, да трупаш, да си най-; страховете и вините ни: успехът, безразличието, властта; нашите възвисявания: търпението, покаянието; контрастите ни: малкото и голямото, силното и слабото, мъдростта и глупостта ни.

За тези неща е писал Андерсен. Задълбочено и точно. Така, както ги е чувствал със сърцето си. Както ги чувства всеки един човек.

Всички те са част от борбата между вътрешния живот и суетата на света. Борба, в която рядко има победители и победени. Мисля, че тя е вечна.

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: