Панаира на Vira

януари 25, 2008

Космосът над Земята и космосът на душата

pacific-ocean.gif

Космосът и душата си приличат по това, че имат притегателната сила на неовладяеми бездни. Две бездни, които се оглеждат една в друга – душата черпи своето вдъхновение от звездите, звездите отразяват в нея своята красота.

Приличат си по своята неспособност и нашите домогвания до тях. Колкото навътре сме навлезли в космоса, толкова път сме изминали и до дълбините на душата – говорим за дълбочина, а още дълбаем на повърхността. Разбира се, и там има много за дълбаене.

Мечтите и стремежите, ведно с научния подход, са главната ни двигателна сила за навлизане в тези пространства. Любопитството също. Възможностите ни и в двата случая са нашите ограничители.

И в небесния и в душевния космос засега сме проникнали само с въображението си. То е единственото ни истинско средство, което не се спира пред никакви прегради. Технологиите също се развиват повече благодарение на въображението ни, не толкова на научния подход. Ако имате възражения срещу това, замислете се, дали бихме открили нещо ново, без преди това да сме дръзнали да си го представим.

Науката е само помощник, въображението е двигателят. Въображението и знанието вървят ръка за ръка, но докато първото пробива като свредел обвивките на нашето невежество, второто само го следва.

Човешкото тяло е малко на фона на космическата необятност, но душата вътре в човека може да се мери с безграничната Вселена. Въображението, като израз на душевната ни същност, доказва това. Човек не може да има богато и гъвкаво въображение, без да носи жива, откликваща, ранима душа. Тя е онази, която ни кара да гледаме към звездите, онази, която ни кара да търсим звездите вътре в нас.

Advertisements

3 Коментари »

  1. Философски погледнато :), смея да твърдя, че космоса на „душите“ е… относително по- голям и относително по- малък (макар размера да е от значение). Може да прозвучи и малко спамерско, но някъде някога общесво от наркомани, употребяващи халюциногени създаде стил в музиката отговарящ за „пътуването“ точно в същият космос (макар за първосъздатели да се смятат pink floyd… само от някои). http://vbox7.com/play:532a0fb4

    Коментар от mindwalker — февруари 3, 2008 @ 2:54 am

  2. А кой изпълнява музиката в това клипче? Не можах да разбера.

    Коментар от vira111 — февруари 6, 2008 @ 12:49 pm

  3. Интересная штука…

    Коментар от жби — август 6, 2008 @ 11:23 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: