Панаира на Vira

януари 20, 2008

За любителите на древни загадки

riddle.gif 

Има една древна загадка, която особено ме привлича. Чела съм по форуми различни тълкувания по нея, но нито един задоволителен за мен отговор не открих. Ще ми е интересно да науча какво мислите вие. Ето я:

„Ключът към живота и смъртта може да се намери навсякъде, но ако не го намериш в своята собствена къща, няма да го намериш никъде. При все това, той е пред очите на всички, никой не може да живее без него, всеки го е използвал. Бедният обикновено притежава повече от него, отколкото богатият; децата играят с него по улиците. Смиреният и необразованият го ценят по-високо, а привилегированият и ученият често го изхвърлят. Когато е изхвърлен, той лежи спящ в недрата на земята. Това е единственото нещо, от което философският камък може да бъде направен и без него нито един благороден метал не може да бъде създаден.“

Е, какво ще кажете?

Advertisements

29 Коментари »

 1. Това го срещам за първи път, но впечатлява много. Определено ще мисля за отговора. Ти знаеш ли го, във вярната версия?

  Коментар от vanilla — януари 28, 2008 @ 11:38 am

 2. Мисля, че никой не го знае. Някои казват – въображението, но според мен е нещо материално – като например генетичния материал, от който сме направени. Аз имам своя теория за философския камък, която съм развила във втората част на романа „Наука на науките“(няма я тук, защото ще я пращам на поредния конкурс – Фантастика през 100 очи).

  Коментар от vira111 — януари 28, 2008 @ 12:08 pm

 3. Като го прочетох два пъти, установих че никъде не става въпрос за материал. Значи не е.
  Напоследък, както сама така и с чужда помощ, стигам до извода, че едно от ключовите неща в живота е радостта. Може би това е верният отговор.
  Във филма „Тайната“ /The secret/ казват, че в крайна сметка всичко се свежда до атоми и енергията, която ги свързва. И че не е достатъчно само позитивно мислене, а радостта е тази, която предизвиква и привлича доброто към нас.

  Само последното изречение не ми се връзва. Защо точно благородните метали? Те са благородни, защото не ръждясват. Но и не са проводници на електрическа енергия. Магнитите не се захващат за тях. Нямат магнитно поле. Толкова знам за благородните метали. Как се създава изобщо благороден метал? Ъъъ

  Коментар от Таня — февруари 5, 2008 @ 8:31 pm

 4. Здравей Таня, с твойто предположение на мен последното изречение напълно ми се връзва, защото алхимиците са тъсели философския камък, за да превръщат с него неблагородните метали в злато. Това за металите аз предпочитам да не го тълкувам буквално, а просто като някакъв процес на усъвършенстване – превръщане на нещо по-обикновено в нещо ценно. Това може да се отнася и за емоциите, защо не! Обаче какво ще кажеш за предпоследното изречение – „…лежи спящ в недрата на земята“ – мен то ме навежда на мисълта, че е нещо материално.

  Коментар от vira111 — февруари 5, 2008 @ 9:57 pm

 5. Даа, това пък съвсем с нищо не ми се връзва. Още повече, че ев мъжки род или пък това може да е само от превода. В недрата на земята може да спи огън, лед, камък… Хм…

  Коментар от Таня — февруари 8, 2008 @ 6:20 pm

  • аз мисля че под „недрата на земята“ се има в предвит някъде дълбоко в нас

   Коментар от Катерина — март 13, 2010 @ 8:54 pm

 6. Наистина, ако в недрата на земята е огън, може да се асоциира с дух. А дух отговаря и на другите условия и особено на: „никой не може да живее без него“! Дали разкрихме отговора?!

  Коментар от vira111 — февруари 8, 2008 @ 9:52 pm

 7. Според мен отговора на загадката е Благородност.

  Коментар от Надя — септември 19, 2008 @ 8:43 pm

 8. vqrata 4e zlatoto struva nesto go pravi zenno vseki vqrva i se nadqva za nesto v toq zivot vqrata e vatre v nas :sobstvenata kasta: ne sam religiozen

  Коментар от rosen — януари 10, 2009 @ 10:56 pm

 9. Zdraveite!Prepro4itaiki nqkolko pati teksta/tazi tema me valnuva ot vremeto na saznatelniqt mi jivot/,razmihlqvaiki,neznaino zahto intuitivno stgnah do L U B O V T A /vav vsi4kite i izmereniq/.Nad vsi4ko oba4e eM A D R O S T T A.Tam e razkovni4eto,mislq az.

  Коментар от miriam — януари 17, 2009 @ 11:14 am

 10. Много странно-скоро и аз гледах „Тайната“-зная тия неща отдавна-кой ли не знае,че стрес и нерви пречат на човек и какви ли не-май всички-освен гинетичните са от тях…..тука обаче си мисля и аз,че нещо материално ще е……….

  Коментар от Галя — февруари 9, 2009 @ 5:42 pm

 11. Центъра на земята ни осигърява гравитация, без която нищо не би могло да съществува на планетата.
  И в съвсем буквален смисъл тя е отговорна за синтеза на благородни метали, осигурявайки брутално-екстремните условия, необходими за превръщането на водорода в злато и други благородни материали.
  Жалко че това не ми помага да хвана смисъла на загадката…:(

  Коментар от петър — февруари 17, 2009 @ 2:34 pm

 12. филосовския камък е да знаеш много добре химията и най вече как да извличаш благородните метали разделно а, това не достатъчно а да имаш формулата и да можеш да я разчитеш а тя я има и е на писана на старонемски език с латински и санкритски знаци аз лично вярвам в филосфския камък .за мен това е да откриеш тишия ядрен синтез и да си играеш с меделеевата таблица и просто казано да бреобразуваш елементите потяхното атмно число ,лично аз се занимавам със извичането на Аu,Ag,Pd,Rd и така на татък формулата я имам но ми трябва много добър ленгвист по санкритски,латински,еврит и староеврит,старонемски.

  Коментар от BLADIMIR — април 1, 2009 @ 2:05 pm

 13. според мен отговорът е (Вода)

  Коментар от Кристиан — май 16, 2009 @ 8:51 am

 14. само (водата) е ключът към живота и смърта, никой не мойе без нея, може да я намериш навсякъде, но най-добре да я намериш у дома си, бедните я съхраняват и ценят повече, а привелигированият и ученият я изхвърлчт, децата си играят с нея по улиците, пред очите на всички и всеки я е ползвал.

  Коментар от Кристиан — май 16, 2009 @ 9:04 am

 15. никой ли не е съгласен

  Коментар от Кристиан — май 21, 2009 @ 10:48 am

 16. Мда и аз съм на мнение , че би трябвало да е свързано с любов/обич/невинност-хармония.Учените често отхвърлят чувствата и са по – скоро на мнение,че разума трябва да определя действията,и те не трябва да се влияят от чувства.Децата са всеизвестни със своята невинност.Любовта/обичта създават хармония в семейството или може би + отдаденоста?!Взаимното взаимодействие без странични отрицателни реакции би означавало хармония..

  Коментар от Габ — юни 16, 2009 @ 11:19 pm

 17. Момчета и момичета мога да кажа ,че се отнася за господ и ВИАРАТА НИ към него.Това е!

  Коментар от tommy — юни 20, 2009 @ 10:54 pm

 18. Лично за мен това е въздухът, който дишаме.
  Децата играят на въздух,той е навсякъде около нас.Богатите не го ценят, но бедните да, защото те са научени да се задоволяват и с малкото, което имат и да го ценят по достойнство.

  Коментар от танита — юли 27, 2009 @ 3:34 pm

 19. ne znam no otgovora e nqkakav klu4 filosofskiqt ima nqkolko ednakvi edin po edin otivat v nedrata na zemqta zna4i i decata igraqt navan i vka6ti hmm bogatite ne znam i za bednite no v nedrata na zemqta ogan.ako slu4aino e oganq slanceto nqma jivot bez nego ne znam ne moga da go napi6a noi moga da go kaja

  Коментар от tedi — септември 17, 2009 @ 2:43 pm

 20. Това е душата. Децата чувстват най-вече с душата си и не се замислят за делата си. Бедните не са поблазнени от материалното и затова мислят с душата си за разлика от богатите и учените, които дори не вярват в нея и прочее. Това е душата.

  Коментар от Стария индианец — октомври 23, 2009 @ 8:04 pm

  • super negramotni ste ,pihite i komentirate ne6ta koito ama nerazbirate vaobh6e i jvno neste i ximizi za da gi komtirate,izkazvaniata vi pove4e ot zalki

   Коментар от x — ноември 11, 2009 @ 6:23 pm

  • super negramotni ste ,pihite i komentirate ne6ta koito ama nerazbirate vaobh6e i jvno neste i ximizi za da gi komtirate,izkazvaniata vi pove4e ot zalki

   Коментар от vladimir — ноември 11, 2009 @ 6:25 pm

 21. Моят въпрос е, дали вобще това е самата загадка, тоест дали в първоначалният си варянт е означавала това, защото при превод или предаване от уста на уста може да са настъпили промени, които коренно да променят „звученето“ на загадката?

  Коментар от kokokoki — октомври 26, 2009 @ 3:02 am

 22. Според е всичко друго но не и не6то материално Може би е въображението

  Коментар от Катерина — март 13, 2010 @ 8:50 pm

 23. Щастие.

  Коментар от Ani — април 6, 2010 @ 12:53 pm

 24. tova e love love love

  Коментар от Galin Georgiev Varna — април 28, 2010 @ 9:15 pm

 25. Щастието отдавна са казали че удължава живота, но това е нещо друго и е материално.Всемете прочетете повечко за алхимията и за какво са я използвали алхимиците или какво са искали да постигнат.Ще следя темата.

  Коментар от Ина — юли 4, 2010 @ 5:14 pm

 26. Има само една природа.
  Ти можеш да я разделиш на три
  и като ги събереш в триединство
  от тях да получиш едно.
  Гледай, това е философският камък!

  Това го намерих в един сайт и миля че е свързано по някакъв начин.

  Коментар от Canko — октомври 26, 2010 @ 6:28 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: