Панаира на Vira

януари 16, 2008

Life Style на Древните египтяни

Filed under: Популярни — Етикети:, , , , , — Диана @ 4:32 pm

egyptians.gif Докато пишех „Наука на науките“, събирах най-различни материали, които можеха да ми потрябват. Най-пълни и подробни са записките ми за бита на Древните египтяни. Интересни са, затова ги публикувам:

Облекло и украшения – модата малко се е променяла през вековете. Облеклото е било тънко и леко заради горещия климат. От материите предпочитан е бил ленът. Всички мъже – от строителите до фараоните – носели някакъв вид запретната пола или престилка, която варира на дължина през годините – от средата на бедрата до средата на подбедриците. Тя е завързана отпред, загъната отстрани или на два възела на ханша. Одеждата с ръкави подобна на риза също става модерна.

Мъжете били винаги гладко избръснати. Използвали бръсначи, направени от бронз, да си бръснат брадите и главите.

Жените ходели изправени, с дрехи с дължина до глезените, обикновено с каишки, които се връзват около врата или зад раменете. Или пък носели къси роби, завързани около раменете им. Някои дрехи имали къси ръкави.

По-късната мода показва, че ленът е бил надиплян на много тънки вертикални плисета и украсяван с ресни по ръбовете. В студените вечери са се носели вълнени наметки. През този период навлиза и коприната. Клеопатра е носела коприна.

Заможните хора носели сандали от кожа с каишки отпред и между първи и втори пръст. Кичели се с много бижута – колкото можели да си позволят. Богатите носели широки яки от злато и скъпоценни камъни, завързани отзад на врата. Двойка гривни носели жените около китките или високо на ръката, над лакътя. Носели пръстени и гривни на глезените, а също и големи кръгли обеци. Връзвали ленти около главите си или държали косите си с фиби от слонова кост и метал.

Обикновените хора носели колиета от ярко оцветени керамични мъниста.

Египтяните се грижели много за своя външен вид. Използвали ръчно огледало от високо-полиран бронз. С черно багрило, съхранявано в глинен съд, очертавали очите и веждите си, като го нанасяли с „четчица“ или „молив“, направен от тръстика. Мъжете също носели такъв грим, който бил не само моден, но предпазвал очите от инфекции, а те били чести в Египет.

Перуки носели и мъжете и жените. Жените си поставяли красиви дълги перуки с конуси, парфюмирани с цвят от лотос. Тези конуси били изработени от восък и се топели от жегата, като отделяли прекрасно благоухание.

Основни храни – хляб и бира (приготвена от ечемик). Имат много видове хляб, включително от тесто за сладкиши и торти. Понеже нямало захар, медът се използвал за подслаждане от богатите, а бедните използвали фурми и плодови сокове.

Египтяните харесвали пикантните зеленчуци като чесън и лук, смятали, че са добри за здравето. Ядели също грах, боб, маруля, краставици и праз. Зеленчуците често се сервирали подправени с олио и оцет. Смокините, фурмите, нарът и гроздето били единствените плодове, които можели да се отглеждат в горещия климат.

Богатите можели да си позволят да правят вино от лозята си. Обикновените хора ядели риба и домашни птици. В специални случаи се хранели с овче, козе или свинско месо. Нямало много пасбища, затова месото било скъпо и повечето хора го ядели само при тържествени случаи.

Египтяните складирали храната си в делви, гърнета и хамбари. Месото и рибата трябвало да бъдат специално приготвени за съхранение. Единият метод бил осоляването, другият – рибата да се изсуши на слънце.

В обикновените семейства готвенето се вършело от стопанката, но по-големите домакинства използвали прислуга да работи в кухнята, главен готвач обикновено бил мъж.

Египтяните са имали фурни, знаели са как да варят, пекат и пържат храната. Ползвали няколко кухненски инструмента: хаван и чукало, сито.

Къщите си строяли от тухли. Тухлите си приготвяли сами от кал, слама и речни камъчета, сушали ги на слънце. Само специални постройки били от камък.

След построяването къщата била измазвана с кирпич (хоросан). Вътрешната мазилка правели цветна или изрисувана с геометрични шарки или сцени от природата. Жилищните помещения били на горните етажи (заради разливането на Нил), а някои дейности били изнесени и на покривите.

Селяните, строителите, фермерите живеели в свити селца с тесни улички.

Градската къща била просторна и удобна, на два или три етажа. С високи стени, подсилени с греди, понеже сградата е на повече от един етаж. Първият етаж е изграден от камъни. Първото ниво на къщата е обикновено работно място, където се води бизнес и стоят слугите. Вторият и третият етаж са по-украсени, те са жилищната част на къщата.

Храната се приготвяла на покрива и се носела долу в стаите от слугите. Готви се извън къщата за безопасност и за да остане вътре прохладно. Прозорците ги строяли близо до тавана, също за да запазят прохладата вътре. Често постилали рогозки на пода, за да се охлажда. Много хора спели на пода през лятото, за да им е хладно.

Канализацията била лукс и я имали само най-богатите в града. Тоалетните им били издълбани във варовика, като нечистотиите се отвеждали в ями на улиците.

Заможните притежавали обширни имоти с удобни къщи с високи тавани с колони, керамични подове, открити прозорци, изрисувани стени и стълбища, които водят нагоре към равен покрив, а от него се разкрива гледка към имота: басейни и градини, кладенци, хамбари, конюшни, малък параклис за богослужения, жилищата на прислугата.

Богатите живеели в предградията.

Дори и заможните египтяни имали малко обзавеждане – ниско квадратно столче без облегалка, по ъглите на стаите са поставени кожени седалки или възглавници. Рядко има столове – само при най-богатите. Има малки маси, направени от дърво или плетена ракита, с три или четири крака. Леглата били изработени от тънка рогозка, закрепена на дървена рамка, поставена върху крака с животинска форма. В единия им край има облегалка за главата, в другия – за краката.

За лампи служат обикновени керамични купи, съдържащи масло и фитил. Съдовете са от глина – за бедните, за богатите – от бронз, сребро и злато.

За складиране на домашната собственост – лен, дрехи, украшения, козметика – се използват ракли.   

Advertisements

5 Коментари »

 1. Много интересно. Като гледаме филми за Древен Египет си създаваме една определена представа какво е било. Сега се улавям, че никога не съм се замисляла, било ли е такова наистина?

  Коментар от Иглика — януари 17, 2008 @ 12:03 pm

 2. Поне така твърдят египтолозите, а създателите на филми за Древния Египет се доверяват на тях.

  Коментар от vira111 — януари 17, 2008 @ 2:06 pm

 3. Здравейте,

  Каним ви да регистрирате блога си в блог класацията на България.
  http://topblog24.com.

  Поздрави Екипът на Топ Блог 24

  Коментар от Топ Блог 24 — януари 18, 2008 @ 12:23 pm

 4. Благодаря, възползвах се от поканата!

  Коментар от vira111 — януари 18, 2008 @ 2:13 pm

 5. Хубаво е да се знае и за бита на обикновените хора. Ако днешната цивилизация загине и примерно след хиляди години я открият, какво ли ще си кажат? Може би колко богато сме живеели с оглед на сградите и колите, а действителността остава скрита.

  Коментар от Митко — октомври 14, 2009 @ 11:04 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: